Köpa hus

Köpa fastighet – att tänka på när du köper hus

Att köpa ett hus är en stor dröm för många och det är både spännande och roligt. Eftersom det är en stor affär är det också mycket att tänka på,  här kommer därför en lista med viktiga saker att se över innan ditt husköp.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Bra att tänka på när du ska köpa hus

  1. Undersök huset
  2. Kostnader i samband med att köpa hus
  3. Budget för drift och reparation

Se filmen om att köpa hus

Stabelos boendeekonom Julia berättar vad du ska tänka på när du köper hus.

Viktiga dokument att läsa innan visning

Det är ofta roligt att gå på visningar och ju fler du går på, ju tydligare bild kommer du troligtvis att få av vad som är viktigt för dig. Det går att förbereda sig inför visningen genom att noggrant titta igenom objektsbeskrivningen, energideklarationen och eventuellt besiktningsprotokoll och få en uppfattning om huset.

Objektbeskrivning och kostnader

För att få en klar bild av framtida utgifter är det bra att granska objektbeskrivningen. Här kan du se säljarens tidigare kostnader för huset, inklusive driftskostnader som el, uppvärmning, vatten, avlopp och sotning. Detta hjälper dig att bedöma de månadskostnaden och driftskostnaden. Du kan också se hur mycket pantbrev det finns på huset.

Energideklaration

Enligt lag måste alla hus som säljs vara energideklarerade. I energideklarationen finner du information om husets energiklass och förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen, spara pengar och bevara miljön. Här kan du också se om en radonmätning har utförts, vilket är viktigt för din hälsa och säkerhet. Läs mer om energideklaration.

Överlåtelsebesiktning och besiktningsprotokoll

Det är vanligt att säljaren redan har genomfört en överlåtelsebesiktning och då är besiktningsprotokollet vanligtvis tillgängligt i annonsen eller vid visningen. Detta ger dig en bra inblick i de aspekter som påverkar underhållskostnader och risker med huset. Läs mer om överlåtelsebesiktning.

    Gå på husvisning

    När du köper ett hus har du som köpare en undersökningsplikt, vilket innebär att du ansvarar för att noggrant undersöka huset före köpet. Du undersöker huset på visningen. Det är klokt att öppna skåp, testa kranar och köksfläkt samt inspektera ugn, mikrovågsugn och andra vitvaror. Kontrollera även fönster för drag, och uppmärksamma ovanliga lukter, det kan indikera mögel eller fuktskador.

    I de fall då huset inte redan är besiktigat kan du som köpare välja att anlita en besiktningsman som gör en noggrann överlåtelsebesiktning. Det brukar man vanligen välja att göra när man har vunnit budgivningen. Det är då du som köpare som betalar för besiktningen. Läs mer om överlåtelsebesiktning.  

    Passa även på att ställa frågor till mäklaren under visningen. Exempel på frågor du kan ställa:  

    1. Har det genomförts några stora renoveringar, som tak eller dränering? I så fall, när och av vem?
    2. Finns det en överlåtelsebesiktning gjord? Vad var resultatet? Kan jag se en kopia av besiktningsprotokollet?
    3. Varför säljs fastigheten? Hur många tidigare ägare har fastigheten haft?
    4. När planeras tillträdet? Tänk på dina egna önskemål. Finns det något specifikt du behöver?

    Kostnader i samband med att köpa hus

    När du köper ett hus tillkommer det kostnad för att söka lagfart och i vissa fall även en kostnad för att ta ut nya pantbrev. Hur mycket kostnaden uppgår till är beroende på vilket pris du köper huset för och hur mycket pantbrev som redan finns uttaget men det är viktigt att ha med det i sin budget när du letar efter hus.  
    Du kan läsa mer om lagfart och pantbrev här.  

    Du behöver även betala fastighetsavgift och det gör du i samband med att du tillträder huset. Fastighetsavgiften uppgår till 0,75 % av fastighetens taxeringsvärde, dock finns ett takbelopp på 2023 uppgår till 9 287 kr.  

    Budget för drift och reparation när du köper hus

    Ett hus har generellt högre driftskostnader än till exempel en lägenhet och det är därför bra att sätta sig in i vad dina månadskostnader kommer att bli. När du köper hus blir det även aktuellt att se över vilka renoveringar som är gjorda och uppskatta framtida kostnader. Det är bra att ha en budget för framtida renoveringar, det kan bli kostsamt om till exempel taket behöver bytas eller badrummet renoveras.

    Skillnad mellan att köpa hus och köpa bostadsrätt

    I vissa fall, främst om du tittar på radhus eller parhus, så kan du upptäcka att vissa hus är fastigheter och vissa hus är bostadsrätter. Det är relativt stor skillnader beroende på vilket av dem du väljer.

    Fastighet: Om du väljer att köpa en fastighet äger du hela bostaden själv och har full frihet att göra förändringar. Du ansvarar också för driftskostnader som uppvärmning, el och sophämtning. Om du köper och belåna en fastighet behöver du ansöka om lagfart och ibland ta ut nya pantbrev vilket är vara förenat med extra kostnader.

    Bostadsrätt: Med en bostadsrätt äger du inte bostaden utan är en del i en förening. Du kan ändå göra förändringar i din bostad, men ibland behöver du godkännande från föreningen. Månadsavgiften täcker underhåll och andra kostnader. Det tillkommer inga kostnader för lagfart och pantbrev.

    Om allt känns rätt – dags för kontraktsskrivning

    Om allting känns rätt är det dags att skriva kontrakt och faktiskt köpa huset. Tänk på att ingenting är klart innan ni har skrivit kontakt!


    Vill du få hjälp att veta hur mycket du kan låna när du köper hus? Ansök om vårt lånelöfte

    Uppdaterat: 2024-03-15

    Av: Stabelo bolåneteam