Är det köparens marknad nu?

Sedan i somras har priserna på bostäder fallit ca 7 % för lägenheter respektive 5 % för villor och med större utbud än någonsin på Hemnet kan man ställa sig frågan; Är det köparens marknad just nu?

Utbudet på Hemnet var under september 25 % högre än september föregående år där villor stod för 37 % av ökningen och bostadsrätter 20 %. I september i år låg det ute 54 172 objekt jämför med 43 280 föregående år. Utbudet är det högsta sedan mätningar började göras 2014. Samtidigt har antal publicerade nya annonser i september i år inte ökat nämnvärt jämfört med föregående år. Bostäderna ligger alltså ute längre nu utan att bli sålda.

Med fler annonser ute och där försäljningarna tar längre tid så säljs det färre bostäder. Detta leder i sin tur att köparnas valmöjligheter ökar och priserna går ner. Det ser ut att betyda att det faktiskt är köparens marknad just nu.

South Amazonas forest protection

Vad bör man tänka på just nu?

Det mönster man ser i bostadsmarknaden idag liknar tidigare prisnedgångar. Det har initialt varit en tydlig och ganska brant nedgång som följts av en mer stillastående prisutveckling med lågt antal försäljningar. I denna marknad är det bra om både säljare och köpare har rimliga prisförväntningar för att kunna komma till avslut.

Låt behovet styra

Det är svårt att hitta rätt tajming och att lyckas sälja och köpa i precis rätt tid. Det är därför en idé att låta sitt faktiska behov styra om man ska flytta eller inte. De fortsatt stigande räntorna, stigande energipriser och fallande konjunktur kan medföra ytterligare fall i bostadspriserna och det kan hända att den bostad du säljer behöver säljas billigare men om du även köper bostad på samma marknad påverkas du mindre av prisnedgångarna.

Sälja innan du köper

Om du bor i en bostad som ska säljas i samband med att du köper nytt är det att rekommendera att sälja din befintliga bostad innan du köper en ny, inte minst om du har mindre marginaler. Om du säljer din bostad först vet du både exakt vilket pris du får och hur mycket kontantinsats du har samt du har större möjligt att välja när du ska ha tillträde. Om du redan har köpt en bostad får du en tidspress på din försäljning vilket kan leda till att du behöver sälja för ett lägre pris än du kunnat få om du hade mer tid. Detta är extra viktigt i denna marknad där försäljningarna ofta tar längre tid och där priserna är mer osäkra än tidigare.

Banker har generellt som krav att du behöver ha sålt din bostad senast några veckor innan du tillträder den nya. Det är också vanligt att det finns begränsningar i hur länge bankerna ger ut ett överbryggningslån, står du med dubbla boenden under för lång tid kan du alltså bli nekad lån. Om du inte har fått sålt din bostad i tid eller står med dubbla boenden för länge kan det alltså leda till att du inte kan tillträda den bostad du köpt. Att inte genomföra köpet är ett avtalsbrott där säljaren kan kräva dig på skadestånd.

Det är värt att tillägga att det finns en nackdel med att sälja innan du köper nytt. Om du säljer din bostad men får svårt att hitta en ny eller får tillträde långt fram kan du hamna i en sist där du står utan boende under en period. För att minska risken för detta är det bra att välja frånträde från din bostad långt fram.

Ta dig mer tid

Tidigare kunde en bostad publiceras på Hemnet och vara såld bara några dagar senare vilket tvingat både köpare och säljare till snabba beslut. I och med att försäljningarna nu tar längre tid kan du också ta dig längre tid när du hittat en bostad du är intresserad av. Du kan ta dig mer tid till att läsa på om bostaden och att jämföra med mot andra liknande objekt, se över din ekonomi vid köp av just den bostaden och kanske hinna gå på ytterligare en visning av bostaden.

Räkna på dina kostnader

Bostadsprisernas fall beror förenklat på stigande räntor och inflation. När du bedömer hur mycket du vill köpa en bostad för behöver du därför väga in hur mycket du kan tänka dig att betala för ditt boende varje månad. Om du köper en dyrare bostad kommer inte bara ett högre lånebelopp att medföra högre räntekostnader, den stigande räntan kommer öka räntekostnaderna ytterligare. Banker använder en kalkylränta på 5 % – 6 %, prova att räkna ut vad dina räntekostnader skulle bli varje månad med den räntan.

Ett bra råd till dig som ska ge dig ut på bostadsmarknaden är att låta det långsiktiga behovet styra, att sälja innan du köper nytt och att noga se över hur din framtida ekonomi kommer se ut efter köpet.

Med vänliga bolånehälsningar

Julia Zakrisson
Bolånespecialist, Stabelo

2022-10-26

Tillbaka till bloggen