Stabelos boränteindikator
19 juni 2025
Riksbanken har återigen sänkt styrräntan och signalerar samtidigt att ytterligare en sänkning kan komma under 2025. Det har bidragit till att förväntningarna på den rörliga bolåneräntan har justerats ned jämfört med tidigare. Marknadens prognos är nu att den genomsnittliga rörliga räntan bottnar på 2,80 procent efter sommaren och därefter håller sig kvar strax under 3 procent under ett års tid.
Prognos genomsnittlig tremånadersränta
Augusti 2025
2,80 %
April 2026
3,00 %
Maj 2028
3,50 %
Vad påverkar bolåneräntan?
Stabelo har gjort en boränteindikator för att sia om bolåneräntornas utveckling, närmare bestämt den genomsnittliga tremånadersräntans utveckling. Genomsnittsräntan är snittet av den ränta kunder fått under en viss månad på nya bolån och nyligen omförhandlade bolån. Var ska man titta då om man vill förstå vart bolåneräntorna är på väg? Hushållens rörliga bolåneränta består av tre komponenter.
- Marknadens förväntningar på Stiborräntan som påverkar bankernas upplåningskostnad
- Den marginal som banker betalar utöver Stibor när de ger ut bostadsobligationer
- Den marginal utöver bostadsobligationskostnaden som banker tar ut för att tjäna pengar på bolånen
Genom att göra ett antagande om marginalen på bostadsobligationer samt bankernas bolånemarginal så kan vi göra en prognos över hur bolåneräntan kan utvecklas framåt. Prognosen på räntan bygger på räntemarknadens förväntningar på Stibor.
Tid
Prognos
3-mån
3,64 %
1 år
3,11 %
2 år
2,61 %

Bolån och svensk ekonomi
De svenska bolånen uppgår till 4 700 miljarder kronor och bolåneräntor har därför en stor betydelse för svenska hushåll. Bolånestocken motsvarar ungefär tre fjärdedelar av Sveriges BNP. Det innebär att en procents lägre bolåneränta ökar hushållens konsumtionsutrymme på nära en procent av BNP. Givet att BNP ökar med cirka två procent per år över tid, så är en procents bidrag från lägre bolåneräntor jättemycket! Oavsett om du har ett stort bolån eller bara påverkas av humöret i ekonomin, är bolåneräntor alltså något att hålla ett öga på.
Vart är bolåneräntan på väg?
Var ska man titta då om man vill förstå vart bolåneräntorna är på väg? Man kan snegla på Riksbankens så kallade räntebana. Alltså Riksbankens egen prognos om hur styrräntan kommer utvecklas i framtiden. Problemet är bara att den sällan uppdateras. Den riskerar också att färgas lite av att Riksbanken använder prognosen för att påverka marknadens ränteförväntningar. Den har i alla fall inte varit speciellt träffsäker historiskt.
Det finns dock en källa som erbjuder en dagligt uppdaterad prognos som bygger på räntemarknadsaktörernas gemensamma förväntningar. Det är ett derivatkontrakt som kallas ”forward rate agreement” som möjliggör för banker och andra aktörer att bestämma i förväg till vilket pris man tänker låna ut pengar till varandra i framtiden.
De ovan nämna derivatkontrakten visar marknadens förväntningar hela vägen fram till början av 2027. Genom att göra ett antagande om marginalen på bostadsobligationer samt bankernas bolånemarginal så kan vi göra en prognos på bolåneräntan.
Just nu visar prognosen att den genomsnittliga tremånadersbolåneräntan kommer att falla till 2,8% för att sedan stiga något till 3,2% under 2026 och sen till dryga 3,5% vid slutet av 2028. Det innebär att marknaden förväntar sig att bolåneräntorna planar ut på en lägre nivå än vad som var fallet senast Stabelo publicerade vår bolåneränteindikator. Då var förväntan att den genomsnittliga tremånadersräntan skulle plana ut runt 3,6% och sedan stiga till 3,8%.
Andra intressanta ämnen

Vart är bopriserna på väg?
Stabelos boprisindikator ger en framåtblickande signal gällande svenska bostadsprisers utveckling.

Blogg - om boendeekonomi
På vår blogg skriver vi om aktuella ämnen inom boendekonomi, bolåneräntor och bostadsmarknaden.

Köpguiden - dags att köpa bostad?
I vår köpguide kan du lära dig mer om de olika stegen när man köper bostad och vad som är viktigt att tänka på.