Räntan på väg ner – borde man binda räntan 2024?

Riksbankens kom precis med att nytt räntebesked och sänkte även idag med 0,25 procentenheter. Samtidigt är de bundna räntorna mycket lägre än de rörliga vilket gör en del bolånetagare är osäkra på om rörlig ränta verkligen är det bästa – eller om det kan vara läge att binda räntan.

South Amazonas forest protection

Prognosen för bolåneräntorna framåt

Räntan på väg ner – men hur mycket och hur snabbt är det, som alltid, ingen som säkert vet tyvärr. Grafen nedan visar Riksbankens och marknadens prognos på styrräntan kommande år. Det visar att förväntningarna är tydliga: styrräntan väntas sjunka, men takten varierar avsevärt mellan de olika. Takten och storleken på sänkningarna är beroende av flera faktorer, inte minst hur inflationen utvecklas.

South Amazonas forest protection

Innan vi går vidare känns det viktigt att notera är att en sänkning av styrräntan inte är en garanti för att bolåneräntorna sänks. Det finns en risk att bankerna inte kommer att sänka bolåneräntorna i samma takt som styrräntan. Och som säkert en del vakna låntagare märkt så har vissa aktörer redan avstått från att justera sina bolåneräntor lika snabbt som styrräntan sänkts.  

Anledningen till att bolåneräntorna kanske inte sänks lika snabbt är att många aktörer under räntehöjningarna valde att inte höja sparräntorna i samma takt som marknadsräntorna steg. Detta gav dem möjlighet att öka sina intäkter på sparkonton och därigenom subventionera bolåneräntorna. Nu kan samma resonemang göra att de inte sänker räntorna lika snabbt.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

När väljer hushållen bunden ränta?

”Det är alltid billigare med rörlig ränta över tid” är en allmän ”sanning” i bolånemarknaden. Men det, och det har ju många märkt nu under ränteuppgången, stämmer inte alltid. De som band räntan innan ränteuppgången hade mycket lägre räntekostnader och slapp dessutom oroa sig över ökade kostnader. Generellt så är det mest lönsamt att binda räntan innan en ränteuppgång, men eftersom den bundna räntan oftast är högre innan en ränteuppgång så tenderar gemene man att inte binda räntan då.  

När binder hushållen räntan då? Jo, generellt binder de när skillnaden mellan 3-månadersräntan och bundna löptider är liten eller negativ – alltså som det ser ut nu. Just nu är de bundna räntorna bra mycket lägre än de rörliga och därför börjar en del prata om att binda räntan just nu.  

Räkna ut din ”break-even”-ränta

"Break-even"-räntan – när lönar sig bundet? Ett begrepp för att avgöra om du ska binda eller behålla rörlig ränta är att beräkna din egen "break-even"-ränta. Break-even-räntan är den punkt där det inte längre lönar sig att ha bunden ränta jämfört med rörlig ränta. Eftersom den bundna räntan är lägre än den rörliga så kommer det ju vara billigare att, i alla fall på kort sikt, binda.  Låt oss bryta ner det praktiskt för att förklara konceptet:

  1. Rörlig ränta: I augusti låg den genomsnittliga rörliga bolåneräntan på 4,32 procent.
  2. Bunden ränta: Den genomsnittliga bolåneräntan för ett års bindningstid var i augusti 3,85 procent.

För att rörlig ränta ska löna sig måste den sjunka tillräckligt mycket under bindningstiden. Här kommer break-even-kalkylen in. För att rörligt ska bli billigare än bundet måste räntan sjunka mer än skillnaden mellan de båda alternativen, närmare bestämt dubbelt så mycket. Om vi använder dagens siffror:

  1. Skillnaden mellan rörlig och ett års bunden ränta är 0,47 procentenheter
  2. För att rörlig ränta ska vara mer fördelaktig än ett års bunden ränta så måste räntan sjunka med minst det dubbla, alltså 0,94 procentenheter (0,47 x 2)

Det innebär att om den rörliga räntan sjunker till 3,38 procent eller lägre inom det kommande året så lönar det sig att behålla rörlig ränta. Om den inte gör det, hade det varit bättre att binda räntan nu. Det här är naturligtvis en förenklad modell, men det ger dig ett riktmärke att överväga.

Om vi nu tar in ränteprognoserna framåt – Riksbankens prognos är som sagt att styrräntan kommer falla till i snitt 2,38 procent till Q2 2025. Det blir en minskning med 1,03 procentenheter utifrån idag. Återigen är det viktigt att tänka på är att styrräntans sänkning inte automatiskt innebär en sänkning av bolåneräntorna med samma procentsats.  

Om vi nu fortsätter vårt räkneexempel och antar att den rörliga bolåneräntan sänks med 0,515 procentenheter (hälften av styrräntans sänkning) och jämföra det med ovan 0,94 procentenheter – då kan vi konstatera att det skulle kunna vara fördelaktigt sig att binda räntan. Det gäller särskilt dig som vill sänka räntekostnaderna direkt.  

Däremot, om du tror att de rörliga bolåneräntorna kommer att sänkas lika mycket som Riksbankens sänkningar, då är det mer fördelaktigt att ligga kvar med rörlig bolåneränta.  

Slutsats – binda eller vänta?

Så till sist, så ska man välja bunden eller rörlig ränta? Det självklara svaret är som alltid att det beror på din ekonomi och vad du tror om räntornas utveckling. Det är kanske ett ganska tråkigt svar, men jag vill inte på något sätt att detta ska framställas som ett inlägg där jag ger råd utan snarare tips om hur du kan tänka för att själv fatta ett beslut som känns bra för dig. Oavsett vad du väljer att göra så går vi mot tider då räntekostnaderna inte kommer svida lika mycket i plånboken vilket säkert alla tycker är skönt.

Varma bolånehälsningar,  Julia Zakrisson  

Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.