Bostadsunikt lånelöfte för tryggare bostadsköp

Vi lanserar ett automatiskt bostadsunikt lånelöfte med högre träffsäkerhet för att du som letar ny bostad ska få en tryggare och smidigare process genom din bostadsaffär.

South Amazonas forest protection

Vad är ett lånelöfte?

Lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du kan låna till en bostad utifrån din ekonomiska situation. Ordet lånelöfte är egentligen lite missvisande, för det är inte ett löfte om lån. Det löftet kan du få först när långivaren gjort en ordentlig kreditprövning både av dig som låntagare och en bedömning av bostaden som du lämnar som säkerhet för lånet. Lånelöfte ska därför snarare ses som vad du ungefär kan låna.

Mer träffsäkert med bostadsunikt lånelöfte

Ett lånelöfte är alltså aldrig så säkert att inget kan uppkomma under kreditprövningen som påverkar din möjlighet att få lån, eller hur stort lån du kan få. Men hur träffsäkert ett lånelöfte är varierar mellan olika långivare. Det beror till stor del på vilka parametrar långivaren tar hänsyn till och i hur stor utsträckning man använder sig av generella värden (schabloner). Ju mer schabloner, desto osäkrare lånelöfte.

Vi lanserar ett bostadsunikt lånelöfte som tar hänsyn till faktorer kring bostaden som kan påverka ditt låneutrymme i stor utsträckning, som kommunalskatt och bostadsrättsföreningens ekonomi.

Miljonbelopp i skillnad mellan olika bostäder

Hur stor skillnad kan det vara? Faktiskt så mycket som över en miljon kronor i låneutrymme. Lås oss illustrera med ett exempel; Ett par med ett barn vill flytta till en större lägenhet och letar en trea i en förort norr om Stockholm. Tillsammans har dom en inkomst på 60 000 kronor före skatt. Dom intresserar sig för två bostadsrätter, den ena i Sigtuna kommun med högre kommunalskatt än genomsnittet, och den andra i Solna kommun med lägre kommunalskatt än genomsnittet. Båda lägenheterna är runt 75 kvadratmeter. Bostadsrätten i Sigtuna är i en relativt ny, liten förening med hög skuldsättning och högre avgift, och bostadsrätten i Solna i en stor förening med lite skulder och lägre avgift. Låneutrymmet skiljer mer än en miljon kronor för de olika bostäderna när vi tar hänsyn till föreningens ekonomi, avgift och kommunalskatt – allt annat lika.

Vi tänker att du vill veta så tidigt som möjligt i din bostadsaffär vad du har för låneutrymme, det är ju tråkigt att snubbla på målsnöret när du kommit så långt att du vunnit en budgivning och mentalt flyttat in.

Hur fungerar det i praktiken?

  1. Via vår webbsida gör du en ansökan om lånelöfte och får svar direkt med ett ungefärligt lånelöfte efter inskickad ansökan.
  2. På Mina sidor skriver du in adressen till en bostad som du är intresserad av och får direkt svar vilket lånelöfte som gäller för denna bostad. Du kan förstås få ett bostadsunikt lånelöfte för fler bostäder som är intressanta.
  3. När du vunnit budgivningen kan du enkelt skapa en låneansökan direkt från ditt lånelöfte utan att behöva fylla i alla uppgifter på nytt. Smidigt och tryggt.

Helt digitalt förstås, med personlig hjälp när du vill ha det

Hela lånelöftes- och låneprocessen hos oss är digital, men vi vet att det ändå kan kännas skönt att prata med någon i en så stor och viktig process som att köpa ett nytt hem. Du är mer än välkommen att ringa till oss, du får prata med en specialist direkt – och vi svarar normalt inom 10 sekunder.

Stort lycka till med nästa bostadsaffär!

Med vänliga bolånehälsningar

Camilla Rydell
Bolånechef, Stabelo

2022-12-07