Hur kan man skydda sig mot framtida “elchocker”?

Varför elpriserna stigit och vad som påverkar dem vet du om du har läst tidigare inlägg i vår blogg. Under våren har oroligheterna i världen och de högre priserna på drivmedel gjort ämnet ännu mer aktuellt. Stigningen är en påminnelse om att ett energieffektivt hem kan skapa större trygghet i vardagen. Här kommer därför tio enkla sätt att sänka dina elkostnader och skydda dig mot framtida “elchocker”.

South Amazonas forest protection

Vill du se till att risken för stora elräkningar är så liten som möjligt finns det flera saker att göra – från goda energibesparande vanor till att byta ut gammal teknik. Det är också genom medvetna val som du inte bara minskar din energianvändning och sparar pengar, men också bidrar aktivt till klimatomställningen. Här är tio grundläggande men enkla sätt att skapa en mer miljövänlig och energieffektiv vardag på direkten.

10 tips för att energieffektivisera mera

  1. Sänk inomhustemperaturen när du kan En grad kan minska energianvändningen med så mycket som fem procent.
  2. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys +4 °C i kylen och -18 °C i frysen gör att maten håller längre och energianvändningen blir lägre.
  3. Byt tätningslister runt fönster och dörrar De kostar oftast ett par hundralappar men gör stor och långsiktig skillnad.
  4. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt En TV eller musikanläggning som står på flera timmar per dag blir lätt flera dagar per år.
  5. Byt ut glödlamporna LED-lampor ger mycket mer effektiv belysning än en vanlig glödlampa. Och, ja, släck lampan när ljuset inte behövs.
  6. Dra ut laddare Till exempel mobil- och datorladdare, när de inte används.
  7. Använd vattenkokare Det är dessutom oftast ett snabbare sätt att koka upp vatten.
  8. Diska i diskmaskin Det förbrukar mindre energi jämfört med att diska för hand.
  9. Diska och tvätta i fylld maskin Så sparar du dessutom in på antalet gånger som du kör maskinen.
  10. Använd snålspolande duschmunstycke Så mycket som hälften av bostäders vattenuppvärmning går åt till duschande och badande.

Fler kostnadsfria gröna råd

Vi vill även passa på att tipsa om ett utmärkt sätt att inhämta fler tips. Energi- och klimatrådgivningen som service från din kommun är kostnadsfri – oftast upp till en timme. Förutom att svara på eventuella frågor hjälper rådgivaren dig med tips för att bli mer energismart och ger en överblick över de alternativ du har att välja mellan när det gäller att energieffektivisera ditt hem. Hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Skaffa ännu mer kunskap genom Energimyndighetens Testlab. De gör oberoende tester på allt från belysning och hemelektronik till vitvaror, solenergi och varmvatten. Testerna ska efterlikna verkligheten så mycket som möjligt och förutom att mäta energianvändningen testar de också funktioner och tipsar om på vad man ska kolla på vid köp. Hitta testerna här.

Med hjälp av ovan konkreta steg är du en bra bit på väg till ett mer miljö- och plånboksvänligt hem. Vill du gå ännu längre för att sänka dina energikostnader och bidra till en framtid med mindre global uppvärmning? Håll utkik efter nästa inlägg där vi går igenom större gröna investeringar.

Med gröna hälsningar
Hampus Brodén
Grundare och VD, Stabelo

2022-05-17

Tillbaka till bloggen