Idag höll regeringen en presskonferens och presenterade flera nya förslag som rör amorteringskraven – bland annat lättnader i amorteringskrav och ett höjt bolånetak. Vi går igenom ändringarna av amorteringskraven och hur det kan påverka både köpare och bostadsägare.
Först och främst, varför ser regeringen över amorteringskraven? Svenska hushåll är högt skuldsatta jämfört med andra länder, till viss del på grund av att vi i högre utsträckning äger våra bostäder. Efter många år med låga räntor blev det också vanligt att ta större lån i förhållande till sin inkomst.
Amorteringskraven infördes för att bromsa överskuldsättning, men har samtidigt fått en del negativa effekter. Många hushåll, särskilt yngre och ensamstående, har fått svårare att komma in på bostadsmarknaden eller behövt ta dyra blancolån för att täcka kontantinsatsen. Dessutom tvingas hushåll med lägre inkomster amortera mer vilket minska utrymme till sparande och på så sätt minskar deras ekonomiska trygghet.
Här är de viktigaste förändringarna som regeringen föreslår:
Grundkraven för amortering behålls
Det skärpta amorteringskravet tas bort
En annan stor förändring gäller hur mycket du får låna. Regeringen föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Det betyder att du som köper bostad behöver lägga in en lägre kontantinsats.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Det blir däremot tuffare krav för dig som vill låna upp på din bostad. För att undvika att det högre bolånetaket leder till ökad risk införs några regler:
Detta innebär alltså att man inte kommer kunna utöka bolånet i samma utsträckning som tidigare. I dag kan du använda bostadens dagsfärska värde om du vill låna mer, till exempel för en renovering. Framöver föreslås att omvärdering bara ska få göras vart femte år om syftet är att utöka bolånet.
Det kan få ganska stor effekt. Om din bostad har ökat i värde, men du behöver använda ett flera år gammalt värde så minskar låneutrymmet. Dessutom sätts en lägre gräns på 80 procent av bostadens värde för tilläggslån – vilket gör skillnaden ännu tydligare jämfört med i dag.
Det är rimligt att tro att lättnader i amorteringskraven kan medföra prisökningar på bostadsmarknaden, speciellt på bostäder som förstagångsköpare eller de i början av sin bostadskarriär köper, eftersom det är just de som gynnas av ändringarna och får lättare att köpa bostad.
Även under presskonferensen medgav Niklas Wykman, finansmarknadsminister, att det finns risk för ökade bostadspriser. Det skulle kunna argumentera för att det visst inte blir så mycket lättare för dessa grupper att komma in på bostadsmarknaden – men huruvida det stämmer eller inte får framtiden utvisa.
Förslaget är nu ute på remiss under fyra månader. Därefter följer lagrådsremiss och proposition. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2026.
En sista sak jag vill nämna efter dagens presskonferens är att vissa förslag som diskuterades i höstas inte gick vidare. Bland annat pratades det då om att helt ta bort det högre amorteringskravet för lån över 70 procent av bostadens värde – vilket hade kunnat innebära att det maximala kravet sänktes till 1 procent. Det fanns också förslag om att införa ett tydligt skuldkvotstak. Men inget av detta blev en del av det slutgiltiga förslaget som nu skickas på remiss.
Varma bolånehälsningar, Julia Zakrisson
Julia Zakrisson, boendeekonom
Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Ansök helt digitalt och signera med BankID. Vi hjälper dig sedan med flytten av ditt bolån.