Hur mycket buffert behöver man?

Att ha en buffert är en viktig del av en sund ekonomi, särskilt för bostadsägare med bolån. En buffert är i grund och botten sparade pengar som är avsatta för oväntade utgifter eller ekonomiska nödsituationer. Men hur mycket buffert behöver man egentligen?

Buffert beroende på levnadssituation

En vanlig rekommendation är att ha en buffert som motsvarar tre till sex månaders utgifter. För bostadsägare med bolån kan det vara klokt att ha en något större buffert eftersom bostadsrelaterade kostnader kan vara betydande. Det exakta beloppet beror på din personliga situation och dina utgifter. Till exempel kan en ensamstående utan barn klara sig med tre månaders utgifter medan en familj med barn kanske behöver sex månaders utgifter för att känna sig trygg.

Varför är en buffert viktig?

En buffert fungerar som en ekonomisk krockkudde som skyddar dig vid oväntade händelser. Det kan vara allt från att bilen går sönder till att du behöver göra akuta reparationer på huset. Om du skulle bli arbetslös eller sjuk kan en buffert täcka dina fasta utgifter tills du hittar en ny inkomstkälla. Att veta att du har en ekonomisk säkerhet kan dessutom minska stress och oro för framtiden, vilket bidrar till en bättre mental hälsa. Med en buffert har du också möjlighet att ta ekonomiska beslut utan att behöva ta lån eller sälja tillgångar om olyckan är framme.

Vad kan en buffert användas till?

En buffert ska i första hand användas till oväntade och nödvändiga utgifter. Det kan handla om akuta reparationer hemma eller på bilen, medicinska kostnader som inte täcks av försäkringar, att täcka upp för minskade inkomster vid sjukdom eller arbetslöshet.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Bygga upp en buffert

Att bygga upp en buffert kräver disciplin. För att komma igång kan du börja med att sätta ett mål för hur stor buffert du behöver baserat på dina månatliga utgifter. Automatisera ditt sparande genom att ställa in automatiska överföringar till ett separat sparkonto varje månad och gör ditt buffertsparande till en fast del av din budget, precis som dina övriga fasta utgifter.

  1. Analysera dina utgifter: Gör en budget för att se hur mycket du spenderar varje månad
  2. Sätt ett mål: Bestäm hur stor buffert du behöver baserat på dina månatliga utgifter
  3. Automatisera ditt sparande: Ställ in automatiska överföringar till ett separat sparkonto varje månad
  4. Prioritera ditt sparande: Gör ditt buffertsparande till en fast del av din budget, precis som dina övriga fasta utgifter

Uppdaterat: 2024-06-13

Av: Stabelo bolåneteam