Energideklaration

Energideklaration – för villa eller bostadsrätt

En energideklaration utfärdas av Boverket och är ett dokument som visar hur energieffektivt ett hus är och det fastställs genom olika energiklasser. Alla nybyggda hus samt alla hus som säljs ska ha en energideklaration från Boverket. Syftet med den är att göra det lättare att jämföra olika bostäders energiprestanda och inomhusmiljö.

Energiklasser

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är innehåller information om hur mycket energi som förbrukas i en byggnad när den används. Detta inkluderar uppgifter om uppvärmning, varmvatten, ventilation, och el. Den är framför allt till för personer som planerar att köpa eller hyra en bostad.  

Den ger möjlighet att jämföra olika bostäder och bedöma deras energiprestanda. Som husägare ansvarar man själv för att huset har en energideklaration och för bostadsrättsägare så är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns.  

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Varför behövs en energideklaration?

Genom att ta fram en energideklaration får man en tydlig översikt över husets energistatus och inomhusmiljö. Det ger möjlighet att hitta sätt att minska energianvändningen utan att kompromissa med inomhuskomforten.

Vad kostar en energideklaration?

Kostnaden för en energideklaration från Boverket kan variera, men för en privat villa börjar den vanligtvis från 3500 kr och upp till 5000 kr. Priset kan variera beroende på faktorer som storlek på bostad din bostad, vart bostaden ligger och vilken aktör du anlitar. För att hitta en energiexpert som kan hjälpa dig kan du besöka Boverket.

Hur länge är en energideklaration giltig?

En energideklaration är giltig i tio år. Därefter är det fastighetsägaren, privat ägare av villa eller bostadsrättsföreningen, som har ansvar att uppdatera den. Vid försäljning av bostad behöver det enligt lag alltid finnas en giltig energideklaration. Du kan via Boverket söka upp ditt hus energideklaration.

Hur utförs en energideklaration?

En energideklaration utförs av en certifierad energiexpert. Experten samlar in data om din bostad, inklusive uppvärmd yta, energianvändning, och andra relevanta detaljer om fastigheten. Utifrån dessa uppgifter bedömer experten energiprestandan och ger rekommendationer för att minska energiförbrukningen om det behövs. Deklarationen innehåller också information om radonvärden om en mätning har utförts samt detaljer om värmesystem och ventilation.

Energideklaration för villa

Som villaägare är det ditt ansvar att huset har en energideklaration. Vid försäljning av din villa är det krav på att det finns en. Men även utan försäljning kan det vara en klok investering. En erfaren energiexpert granskar ditt hus, analyserar energiförbrukning och föreslår vilka åtgärder du kan göra för att minska energiförbrukningen. Resultatet presenteras som en energiklass, från A till G.  
Läs mer om olika energieffektiviserande åtgärder du kan göra i din villa.

Energideklaration för bostadsrätt

Som bostadsrättsägare har du inte själv ansvar för att det finns en energideklaration utan det är din bostadsrättsförening som ska se till att det finns om en lägenhet ska säljas.

Grönt bolån

Om din bostad har energiklass A eller B enligt Boverkets energideklaration så erbjuder vi Grönt Bolån. Vårt Gröna Bolån som ger dig 0,10 procentenheter rabatt på din bolåneränta. När du ansöker om bolån kommer vi automatiskt att inhämta din energideklaration från Boverket och du behöver inte meddela oss om din energiklass.

Om du gör en ny energideklaration under tiden du har ett befintligt bolån hos oss så behöver du meddela oss om din nya energiklass. Vi lägger då om ditt bolån till ett Grönt Bolån.

Uppdaterat: 2024-03-15

Av: Stabelo bolåneteam