Så förbättrar du din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en bedömning av en persons förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Banker och andra långivare använder kreditvärdighet för att avgöra om de ska bevilja lån och vilka räntevillkor som ska gälla. En hög kreditvärdighet kan ge tillgång till bättre lånevillkor och lägre räntor.

Hur bedöms kreditvärdighet?

Kreditvärdighet bedöms vanligtvis genom en kreditpoäng, som beräknas baserat på flera faktorer:

 1. Betalningshistorik: Tidigare betalningsbeteende är en av de viktigaste faktorerna. Betalningsanmärkningar sänker din kreditvärdighet avsevärt. Många långivare beviljar inte lån om man har en betalningsanmärkning.
 2. Skuldbelastning: Hur mycket lån du har i förhållande till din inkomst. Höga lån kan påverka din kreditvärdighet negativt.
 3. Kredithistorikens längd: Om du har haft ett lån under en lång period kan det höja din kreditvärdighet.
 4. Många olika lån: Om du har flertal olika lån, till exempel flera privatlån och olika kortkrediter så kan det påverka din kreditvärdighet negativt.
 5. Nya krediter: Många nya krediter på kort tid kan indikera ekonomiska svårigheter och sänker kreditvärdigheten.
 6. Många kreditupplysningar: Likt nya krediter kan många kreditupplysningar påverka din kreditvärdighet negativt. Kreditupplysningar syns vanligt i 12 månader.
 7. Nyttjar alla krediter: Om du hela tiden nyttjar alla dina krediter, till exempel alltid nyttjar hela krediten på ett eller flera kreditkort, kan sänka din kreditvärdighet.
 8. Ålder: Din ålder påverkar din kreditvärdighet, om du är yngre har du generellt en lägre kreditvärdighet.
 9. Din inkomst: Din inkomst framgår på kreditupplysningen och en lägre inkomst ger en lägre kreditvärdighet.
 10. Ändrad folkbokföringsadress: Om du flertalet gånger ändrar din folkbokföringsadress kan din kreditvärdighet sänkas. Den sänks också om du har en postbox istället för din folkbokföringsadress.

Varför är kreditvärdighet viktigt?

Kreditvärdighet är viktigt när du ansöker om bolån. En bra kreditvärdighet kan inte bara öka dina chanser att bli beviljad ett lån utan också ge dig bättre lånevillkor. Det är därför viktigt att förstå och aktivt arbeta för att förbättra din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är en del av kreditbedömningen när du ansöker om lån. Läs mer om kreditbedömning.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Tips för att förbättra din kreditvärdighet

 1. Betala räkningar i tid: Se till att alltid betala dina räkningar och skulder i tid för att undvika betalningsanmärkningar.
 2. Håll dina skulder låga: Försök att hålla dina kreditkortsskulder under kontroll och om du har privatlån är det bra att försöka betala av det så mycket som möjligt.
 3. Köp inte på avbetalning: Att köpa varor på avbetalning leder till både en kreditupplysning och lån som syns i din kreditupplysning.
 4. Undvik för många kreditupplysningar: För många kreditförfrågningar på kort tid kan sänka din kreditvärdighet. Om du till exempel ansöker om lånelöfte hos alla långivare i samband med att du ska köpa en ny bostad kan det sänka din kreditvärdighet.
 5. Säg upp onödiga krediter: Om du har ett flertal krediter eller kreditkort som du inte använder kan det förbättra din kreditvärdighet. Det kan också vara positivt att samla många krediter i ett lån.

Hur påverkar kreditvärdighet ditt bolån?

När du ansöker om ett bolån, tittar långivaren på din kreditvärdighet för att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. En hög kreditvärdighet kan resultera i lägre räntor och bättre lånevillkor, medan en låg kreditvärdighet kan leda till att lånet nekas helt.

Vi på Stabelo använder oss av UC:s riskprognos i vår kreditbedömning. Riskprognosen anger ”risken att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader”. Det presenteras på en skala mellan 0,1 och 99,9 där ett så lågt tal som möjligt är önskvärt.  

Hur kontrollerar jag min kreditvärdighet?

Du kan kontrollera din kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv på Min UC. Kreditupplysningen som du gör på dig själv kommer inte att synas eller registreras på din kreditupplysning.  

Kan jag förbättra min kreditvärdighet snabbt?

Det tar tid att bygga upp en stark kreditvärdighet, men genom att följa tipsen ovan kan du se förbättringar över tid. På en kreditupplysning syns vanligen det senaste året och det är därför vad som skett då som påverkar mest.

Uppdaterat: 2024-06-13

Av: Stabelo bolåneteam