Prognos för bolåneräntor 2024

Äntligen! Riksbanken meddelade idag (8 maj) att de sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Riksbanken kunde lätta på penningpolitiken eftersom inflationen närmar sig målet och konjunkturen är svag. Det var ett efterlängtat besked för många, inte minst låntagare som länge haft höga räntor. I detta inlägg kommer jag att gå igenom Riksbankens räntebesked, Riksbankens och marknadens prognos för räntor under 2024 och 2025 samt hur du kan tänka som bolånetagare.

South Amazonas forest protection

Julia Zakrisson - Boendeekonom på Stabelo

Prognos för bolåneräntor

Det första man behöver konstatera när man ska diskutera någon typ av prognos för räntor, inflation och liknande är att en prognos är nära intill en gissning och något som inte alltid stämmer i slutändan. I Riksbankens egen utvärdering från 2023 kom de fram till att de var sämre än genomsnittet av marknadsbedömare på att förutsäga vart inflationen är på väg. Inflationen är ju som känt i sin tur den viktigaste drivaren av styrräntan och detta ledde till att Riksbanken också tvingades konstatera att de har varit sämre än marknaden på att prognostisera vart styrräntan tar vägen.

Riksbankens räntebesked 8 maj

Riksbanken meddelade i sitt räntebesked den 8 maj att de sänker räntan från rådande 4 procent till 3,75 procent och att om inflationen håller sig i schack kan styrräntan sänkas ytterligare två gånger i år. Den penningpolitiska rapporten i mars visade att inflationen var lägre än Riksbankens senaste prognos och att den kan vara nära målet även på längre sikt.  

Om inflationsutsikterna inte ändras kan styrräntan sänkas ytterligare två gånger under året, vilket är i linje med vad de sa i sitt besked i slutet på mars.

Riksbankens nästa räntebesked är 27 juni.  

Riksbankens prognos för räntor

Riksbankens prognos för räntorna vid dagens räntebesked är att det är möjligt att räntan sänks ytterligare två gånger under andra halvåret av 2024 och att räntan blir 3,25 procent i slutet av 2024.

Riksbankens prognos för styrräntan

Kvartal

Ränteprognos

Q2 2024

3,93 %

Q3 2024

3,70 %

Q1 2025

3,20 %

Q1 2026

2,76 %

Q1 2027

2,58 %

Siffrorna avser kvartalsmedelvärden från Riksbankens besked 27 mars.

  Marknadens prognos för räntor

  Marknadens genomsnittliga förväntningar är att betrakta som den bästa gissningen och prognosen för räntor. Man skulle kunna säga att marknaden är ett snitt av all information och intelligens som högutbildade och välavlönade prognostisörer och handlare kan uppbringa.  

  Och vad säger då marknadens prognos om räntor 2024? Dess prognos för räntor är att Riksbankens styrränta ska falla från rådande 3,75 procent till 3 procent under 2024 och sedan falla ytterligare cirka en halv procent under 2025.

  Marknadens prognos för styrräntan

  Kvartal

  Ränteprognos

  Q2 2024

  3,75 %

  Q3 2024

  3,51 %

  Q1 2025

  3,10 %

  Q1 2026

  2,59 %

  Q1 2027

  2,40 %

  Siffrorna avser kvartalsmedelvärden.

  Vad kommer bolåneräntan vara i slutet av året?

  Nu vet vi marknadens och Riksbankens prognos för räntor, med deras prognos är för styrräntan, inte en prognos för bolåneräntan. Är prognosen för bolåneräntan densamma? 

  Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det finns en risk att bolåneräntorna inte kommer att sänkas i samma takt och utsträckning som styrräntan. Det beror på att banksektorn inte har höjt bolåneräntorna i samma utsträckning som Riksbanken har höjt styrräntan.  

  Risken är att detta kommer komma i kapp dem och att fallet i rörliga bolåneräntor blir mindre än fallet på styrräntan utifrån dagens nivåer. Det kan rimligen handla om bolåneräntesänkningar blir ungefär hälften så stora som styrräntesänkningarna.

  Om Stabelos Bolån

  Låg ränta över tid utan förhandling

  Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

  25 000 nöjda kunder

  Hur ska jag tänka med min bolåneränta?

  Det är förståeligt att det är svårt att veta hur man ska resonera och lägga upp sin ekonomi när det sker så plötsliga och stora förändringar i sina utgifter. Det kan också leda till många frågor kring hur man ska göra med sitt bolån och sina räntor.  

  Det går aldrig att ge ett universellt råd kring hur alla ska göra med sina bolån och räntor. Generellt så säger man dock att det inte är läge att binda lånet nu, i alla fall inte på längre löptider än ett år. Anledningen till det är att utsikterna för räntorna har börjat ljusna och både marknaden och Riksbanken tror på sänkningar under året.

  Dock, eftersom de bundna räntorna i vissa fall är lägre än de rörliga så kan du överväga kortare löptider om det kommer att ge dig lägre månadskostnad, i alla fall på kort sikt. Hur du väljer att göra är snarare en preferens i detta läge.

  Måste jag amortera när räntorna är höga?

  Många hör av sig till oss och undrar om det går att ta bort månadsamorteringen på deras bolån. Det är förståeligt att man vill sänka sina fasta utgifter just nu, men tyvärr är Finansinspektionen tydliga. Det har inte skett några lättnader alls i amorteringskraven i samband med att räntorna började stiga. Om du har amorteringskrav så kan du alltså inte ta bort din amortering.

  Alla långivare tar höjd för en högre ränta, kallad kalkylränta, när du ansöker om bolån. De har alltså redan sedan tidigare räknat med att du ska klara av en ränta på fem till sju procent och av den anledningen så är inte en högre bolåneränta ett skäl till lättnader i amorteringskraven.  

  Skäl till lättnader i amorteringskravet är vanligen endast om inkomsten i hushållet minskar till följd av till exempel arbetslöshet, sjukskrivning eller föräldraledighet. Dock är det även då en bedömningsfråga och upp till varje långivare att avgöra.  

  Jämka ränteavdraget

  Om du vill öka din inkomst på kort sikt så kan du välja att jämka ditt ränteavdrag. I vanliga fall så får du tillbaka upp till 30 % av dina ränteutgifter i samband med skatteåterbäringen. Du kan i stället välja att jämka ränteavdraget. Det innebär att du betalar mindre skatt på din inkomst vilket ger dig en högre nettolön. Ett enkelt räkneexempel, om du har ett bolån på två miljoner och en ränta på fem procent är ditt ränteavdrag 2 500 kr per månad. Jämkar du så får du alltså betala 2 500 kr mindre skatt per månad.

  2 000 000 kr x 5 % ränta x 30 % ränteavdrag / 12 månader = 2 500 kr


  Läs mer om ränteavdrag och att jämka.

  Till sist,
  Riksbankens besked idag ger säkert många låntagare en känsla av lättnad och att det äntligen vänder. De flaggar också redan nu för ytterligare två sänkningar i år, om inflationsutsikterna inte försämras. Även om det kanske inte kommer märkas i plånboken direkt signalerar det om att lättare tider är att vänta med både lägre boende- och räntekostnader.

  Varma bolånehälsningar!

  Julia Zakrisson, boendeekonom
  Julia är Stabelos boendeekonom och utbildar och inspirerar inom bolån, privatekonomi och bostadsköp. Hon har en utbildning inom finansiell ekonomi och har i många år arbetat med att hjälpa kunder med bolån och bostadsköp.