Skatteåterbäring 2024 – datum inför deklarationen

Våren förknippas kanske främst med att snön försvinner, det blir knoppar på träden, en kopp kaffe i vårsolen – och att det är dags att deklarera. Eftersom räntorna varit så pass höga under 2023 så är det många hushåll som kommer få större skatteåterbäring än tidigare år. Jag går igenom vilka viktiga datum du behöver hålla koll på för deklarationen och när du kan förvänta dig eventuell skatteåterbäring.  

Här kommer de viktigaste datumen du behöver hålla koll på för att få skatteåterbäringen redan i april och hur du undviker ränta på eventuell kvarskatt.  

Viktiga datum för deklarationen 2024

12 februari – Sista dagen för att genomföra betalning av belopp över 30 000 kr avseende kvarskatt för att undvika kostnadsränta. Ränta kommer att börja räknas på kvarskatt som överstiger 30 000 kr efter detta datum.

4 – 8 mars – Din deklaration kommer att bli levererad till Kivra.

19 mars – Nu är det möjligt att utföra deklarationen genom Skatteverkets app och e-tjänst. Det gäller både dig som fått deklarationen i Kivra och dig som får deklarationen per post men har E-legitimation.

3 april – Deadline för digital godkännande av din deklaration om du önskar erhålla skatteåterbäringen mellan 9 – 12 april. Detta gäller dock bara om du inte gör några ändringar eller lägga till några uppgifter.

9 – 12 april – Utbetalning av skatteåterbäring för de som har godkänt deklarationen digitalt utan att genomföra ändringar.

15 april – Du som inte använder Kivra får din deklaration på posten.

2 maj – Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration.

3 maj – Sista dagen för extra inbetalning på ditt skattekonto för att undvika kostnadsränta på eventuellt kvarskatt.

4 – 7 juni – Utbetalning av skatteåterbäring för de som deklarerade senast den 2 maj.

Hög skatteåterbäring 2024 på grund av ränteavdraget

Eftersom räntor stigit mycket jämfört med föregående år så har många låntagare stor skatteåterbäring att vänta 2024. Det beror att högre räntekostnader leder till högre ränteavdrag. Ränteavdraget innebär att låntagare får avdrag för upp till 30 % av sina räntekostnader. Om man till exempel har haft räntekostnader på 100 000 kr så kommer ränteavdraget att uppgå till 30 000 kr vilket avspeglar sig med samma summa i deklarationen.

Lär dig mer om ränteavdrag.

Deklarera bostadsförsäljning 2024

Om du har sålt en bostad under 2023 så ska du deklarera försäljningen i deklarationen 2024. Om du har sålt bostaden med vinst så kommer du att behöva betala vinstskatt. Vinstskatten uppgår till 22 %. När du deklarerar kan du antingen bara deklarera vinsten eller också ansöka om uppskov. Att ansöka om uppskov innebär att du väljer att skjuta upp vinstskatten och betala den senare.  

Om du har sålt din bostad med förlust så kan du få förlustavdrag. Det innebär att du får skatteavdrag, alltså behöver betala mindre skatt. Du får dra av 50 % av förlusten och av den summan får du göra skattereduktion med 30 % upp till 100 000 kr och 21 % på överstigande belopp. Exempel: Du har sålt med 200 000 kr i förlust och får göra avdrag på 100 000 kr. Av det får du en skattereduktion på 30 000 kr.  

Läs mer om vinstskatt, uppskov och förlustavdrag.  

Om du har sålt en bostad så behöver du deklarera försäljningen och det innebär att du gör en ändring i din deklaration och att du alltså kan få din skatteåterbäring först i juni.  

Se till att dina avdrag inte är större än din skatt

Eftersom både ränteavdraget och förlustavdraget är just ett avdrag på skatten så behöver din skatt vara minst lika stor som avdraget. Om du ser att du ska få avdrag som är större än din skatt så får du alltså inte hela avdraget.  

Med en svagare bostadsmarknad under 2023 finns en risk att fler än tidigare har sålt sina bostäder med förlust. Dessutom har bolåneräntorna varit högre än på länge och på grund av båda dessa anledningar så är det nog vanligare i år än innan att just avdrag kan bli större än skatt. Det kan också hända även om man inte har sålt än bostad men istället har haft en lägre inkomst under året på grund av studier, föräldraledighet eller liknande.  

Det går inte att överföra en del av förlustavdraget om ni är två ägare men däremot går det att välja hur stor del av ränteavdraget som ska ligga på vilken låntagare. Om ni är två låntagare på lånet så kan ni alltså välja att låta den andra låntagaren att ta en större del av avdraget så att ni på så sätt kan dra nytta av hela eller en större del av avdragen.  

Kvarskatt 2024

Kvarskatt innebär att du behöver betala in skatt i samband med deklarationen, i stället för att få tillbaka inbetald skatt. Kvarskatt kallas också för underskott av slutlig skatt. Det är vanligt att behöva betala kvarskatt om man till exempel har sålt en bostad eller värdepapper med vinst.  

Kostnadsränta kvarskatt
För kvarskatt över 30 000 kr så kommer du att behöva betala en kostnadsränta som börjar räknas från 13 februari. Om du vet att din kvarskatt kommer att överstiga 30 000 kr så är det alltså bra att betala in belopp överstigande 30 000 redan 12 februari. Kvarskatt under 30 000 kr beräknas kostnadsränta från 4 maj. Kostnadsräntan är 5 procent.  

När betalas kvarskatten?
Vilket datum ska du betala in kvarskatt beror på när du får ditt slutskattebesked.  

Då behöver du deklarera 2024

2024 behöver du deklarera senast 3:e april för att ha möjlighet att så skatteåterbäringen redan 9 – 12 april. Då krävs det att du inte gör några ändringar eller lägger till några uppgifter och att du har en digital brevlåda.  

2:e maj är sista dagen att skicka in din inkomstdeklaration. För dig som gjort ändringar i deklarationen eller deklarerat senare än 3:e april så får du skatteåterbäringen 4 – 7 juni.

  Skattebesked

  Då ska du betala

  April 2024

  12 juli 2024

  Juni 2024

  12 september 2024

  Augusti 2024

  12 november 2024

  December 2024

  12 mars 2025

  Sammanfattning

  Jag hoppas att det känns lite tydligare vilka olika datum som gäller för deklarationen 2024.Jag skulle vilja passa på att tipsa om att börja med din deklaration direkt när deklarationen öppnar, speciellt om du har sålt en bostad. Eftersom man inte säljer en bostad så ofta så kan kännas lite krångligt och det är bra att vara ute i god tid för att se till att det blir rätt. Många mäklare erbjuder deklarationshjälp och ofta ingår det i mäklararvodet. Om du har sålt en bostad 2023 vill jag också tipsa om att läsa hur du påverkas om du sålt med vinst eller med förlust.

  Varma bolånehälsningar,

  Julia Zakrisson
  Boendeekonom på Stabelo
  2024-03-14

  South Amazonas forest protection