Köpa bostad - steg för steg

Budget – sätt din budget inför bostadsköpet

Det första steget inför bostadsköpet är att planera och skapa en budget. Genom att skapa en budget inför bostadsköpet så kommer du att få en tydlig bild av både hur mycket du vill betala varje månad och hur mycket du kan köpa bostaden för.

En budget kan bestå av tre delar

 1. Månadskostnad (ränta, amortering, driftkostnader)
 2. Hur mycket du kan betala i kontantinsats
 3. Hur mycket du kan låna

Räkna ut din budget inför bostadsköpet

Bestäm hur mycket du är redo att betala varje månad för ditt kommande boende. Här är det också viktigt att tänka på hur mycket du vill och behöver ha kvar för andra utgifter och sparande. I boendets månadskostnad ska du räkna med fasta boendekostnader, driftkostnader och kostnader för bolånet. Ta även höjd för att till exempel ränte- och elkostnader kan öka.  Läs mer om ränta och amorteringskrav och hur mycket du kommer behöva amortera.  

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Kontantinsats

Se över hur mycket du har möjlighet att betala i kontantinsats vid bostadsköpet. Om du både ska sälja och köpa bostad behöver du få en överblick över hur mycket pengar du har kvar från din försäljning. Läs mer om kontantinsats och hur du räknar ut hur mycket du får över efter bostadsförsäljningen.

Ska du köpa hus?

Då tillkommer det en kostnad för att ansöka om lagfart och eventuellt även för uttag av nya pantbrev. Det är viktigt att räkna med även den kostnaden i din budget. Läs mer om lagfart och pantbrev.

Förstå hur mycket du kan låna inför bostadsköpet

Hur mycket du kan låna för att köpa bostad beror på flera faktorer, inklusive din inkomst, din hushållssituation, befintliga skulder och din kontantinsats. Läs mer om kreditbedömning och hur mycket du kan låna. Det är svårt att själv räkna ut hur mycket du får låna. Du kan därför ansöka om ett lånelöfte och få en uppskattning avi hur mycket du kan låna. Med ett lånelöfte vet du sedan alla delar av din budget. Ansök om lånelöfte.

Glöm inte en buffert

 1. Ha alltid en buffert för oväntade utgifter. Det är klokt att inte investera all din ekonomi i bostaden och att ha en ekonomisk säkerhetsmarginal.
 2. I slutändan är det avgörande att vara noggrann och realistisk när du skapar din budget för att köpa bostad. Genom att noggrant se över din budget är du både förberedd och kan du undvika överraskningar.

Köpa eller sälja först

När du har bestämt dig för att flytta är ett av de första stegen om du äger din nuvarande bostad att bestämma om du ska köpa eller sälja först.

Fördelar med att sälja först

 1. Du vet hur mycket du har i kontantinsats för ditt kommande köp
 2. Du slipper sälja din nuvarande bostad under tidspress eller till ett pris under dina förväntningar
 3. Du undviker risken med att inte få sålt i tid till inflytt i den nya bostaden

Fördelar med att köpa först

 1. Du har gott om tid att hitta ditt drömhem
 2. Du behöver inte stressa med att flytta om du inte hittar något nytt boende direkt

När du väljer mellan att köpa eller sälja först bör du noga analysera din ekonomiska situation och dina känslomässiga behov. Oavsett vad du bestämmer dig för är det klokt att planera för ett långt tillträde, cirka 3–6 månader, för att ge dig själv utrymme och trygghet vid en osäker bostadsmarknad.  Få mer tips om viktiga saker att tänka på när du bestämmer dig för att köpa eller sälja först.  

Äga två bostäder

Det är vanligt att vi har krav att du måste sålt din befintliga bostad innan du får tillträde till din nya. Anledningen till det är att mångas ekonomi vanligen inte klarar av att ha dubbla boendekostnader en längre period. Hos oss behöver du skicka in ditt försäljningskontrakt senast tre veckor innan ditt tillträde.  

Exempel: Om du har skrivit kontrakt och köpt din bostad 1 januari och har tillträde 1 mars så behöver du skrivit kontrakt och sålt din befintliga bostad senast runt 8 februari. Observera att kravet är att din bostad är såld, frånträdet kan ske längre fram.

Om du har köpt din nya bostad men ännu inte fått sålt din befintliga bostad när ditt tillträde närmar sig kan det leda till att du inte kan betala för den nya bostaden. Det är ett avtalsbrott som kan innebära att du blir skadeståndsskyldig till säljaren.  

Överbryggningslån

Ett överbryggningslån, även känt som brygglån, är ett tillfälligt lån som kan behövas om du inte har frånträtt din gamla bostad innan du flyttar in i den nya. Överbryggningslånet täcker upp för kontantinsatsen under den tiden då du äger två bostäder, högst i tre månader. Läs mer om överbryggningslån.

Se filmen om överbryggningslån

Josef från Stabelos bolåneteam berättar hur vårt överbryggningslån fungerar.

Lånelöfte – lån till bostadsköpet

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. Lånelöftet baseras på bland annat din inkomst, din hushållssituation och andra lån. Det är bra att ha ett lånelöfte innan du börjar att gå på visningar för att i förhand veta hur mycket du kan låna.

Så ansöker du om lånelöfte

Vårt lånelöfte är helt digitalt och du får ett svar direkt efter inskickad ansökan. Lånelöftet baseras på de uppgifter du anger och i vissa fall behöver du styrka dina uppgifter med underlag. För att få ett så korrekt lånelöfte som möjligt är det därför viktigt att vara noga med att fylla i rätt uppgifter.
Ansök om lånelöfte.

Fyll i rätt bostad

Vårt lånelöfte är anpassas efter den bostad du är intresserad av. Efter att du har skickat in din ansökan om lånelöfte till oss så kan du fylla i adressen på den bostaden du är intresserad av och får då ett specifikt lånelöfte för just den bostaden. Det går självklart att fylla i flera adresser om du tittar på flera bostäder.  

När du fyller i adressen tar vi automatiskt fram information om det är en fastighet eller en bostadsrätt och vilken kommun den ligger i.  Om det är en bostadsrätt hämtar vi även in information om föreningens ekonomi. Fördelen med att samla in all denna information är att du direkt ser hur mycket du kan låna på just den bostaden, det blir extra tryggt och enkelt för dig.  

Läs mer om varför det är så bra med ett bostadsspecifikt lånelöfte.

Kontakta oss innan kontraktsskrivning

Vunnit budgivning? Grattis! Innan du skriver kontrakt omvandlar du ditt lånelöfte till en bolåneansökan. Därefter är det viktigt att du hör av dig till oss så går vi igenom ditt lånelöfte och godkänner att du kan skriva kontrakt.  Du når våra bolånespecialister på 010 – 410 35 00, helt utan telefonkö.

Visning – att tänka på när du köper bostad

Dags för visning, kanske både det roligaste och viktigaste steget. Visningen är spännande och ibland kan man falla direkt för en bostad, men samtidigt behöver du på visningen vara objektiv och det är bra att vara förberedd innan.
Tips! Det är mycket att komma ihåg på visningen och för att minnas allt kan det vara bra att fota och filma bostaden.

Köpa bostadsrätt

Här hittar du viktiga områden att kolla in och fråga mäklaren om när du ska köpa bostadsrätt.

Visning bostadsrätt - saker att kolla in och fråga mäklaren om

 1. Objektsbeskrivningen
  Den innehåller information om bostaden, dess skick, månadsavgift och vad som ingår i månadsavgiften. Den ger dig översikt över dina kommande månadskostnader.
 2. Granska bostadsrättsföreningens årsredovisning
  Att läsa igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning är en av de viktigaste delarna när du köper en bostadsrätt. Ta reda på bland annat föreningens belåningsgrad och hur deras ekonomi ser ut. Läs om vad som är viktigt att titta på när du granskar bostadsrättsföreningens ekonomi.
 3. Framtida renoveringar
  Vilka stora renoveringar har genomförts och vad är planerat för framtiden?
 4. Månadsavgift
  Vad ingår i månadsavgiften?
 5. Övriga utrymmen
  Finns det möjlighet att besöka förrådsutrymmet och tvättstugan? Finns det andra gemensamma utrymmen, som cykelrum och barnvagnsrum?

Köpa hus eller villa

Här hittar du viktiga områden att kolla in och fråga mäklaren om när du ska hus.

Visning hus - saker att kolla in och fråga mäklaren om

 1. Objektsbeskrivningen och kostnader
  För att få en klar bild av framtida utgifter är det bra att granska objektbeskrivningen. Här kan du se säljarens tidigare kostnader för huset, inklusive driftskostnader som el, uppvärmning, vatten, avlopp och sotning.
 2. Energideklaration
  I energideklarationen finner du information om husets energiklass och förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen, spara pengar och bevara miljön. Läs mer om energideklaration.
 3. Överlåtelsebesiktning och besiktningsprotokoll
  Det är vanligt att säljaren redan har genomfört en överlåtelsebesiktning och då är besiktningsprotokollet vanligtvis tillgängligt i annonsen eller vid visningen. Läs mer om överlåtelsebesiktning.
 4. Renoveringar
  Har det genomförts några stora renoveringar, som tak eller dränering? I så fall, när och av vem?
 5. Anledning till försäljning
  Varför säljs fastigheten? Hur många tidigare ägare har fastigheten haft?
 6. Tillträde
  När planeras tillträdet? Tänk på dina egna önskemål. Finns det något specifikt du behöver?

Undersökningsplikt och upplysningsplikt

Du som köpare av en bostad har en undersökningsplikt och säljaren av bostaden har en upplysningsplikt.
‍‍

Undersökningsplikt

Vid köp av bostad har du som köpare en undersökningsplikt, vilket innebär att du ansvarar för att noggrant undersöka bostaden före köpet. Det är klokt att öppna skåp, testa kranar och köksfläkt samt inspektera ugn, mikrovågsugn och kylskåp. Kontrollera även fönster för drag, och uppmärksamma ovanliga lukter, det kan indikera mögel eller fuktskador. Beroende på om det är en villa med möjliga dolda fel eller en bostadsrätt där du köper det du ser, varierar ditt ansvar. Läs mer om undersökningsplikt.

Om du köper en fastighet så anlitar du vanligen även en besiktningsman som gör en överlåtelsebesiktning. Läs mer om överlåtelsebesiktning.

Upplysningsplikt

Säljaren och mäklaren har upplysningsplikt vid bostadsförsäljning. De måste informera om kända fel och brister. Om köparen upptäcker dolda fel efteråt kan de kräva prisavdrag eller reparation. Upplysningsplikten är dock lika omfattande som undersökningsplikten juridiskt sett. Läs mer om upplysningsplikt.

Budgivning och skriva kontrakt

Efter visning så brukar mäklaren kontakta alla spekulanter för att stämma av intresse och starta budgivningen. Förbered dig inför budgivningen för att ge dig själv en så lugn och trygg budgivningsprocess som möjligt.

Så fungerar budgivning

Det är säljaren tillsammans med mäklaren som bestämmer upplägget för budgivningen och det är även säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden. När en spekulant lägger ett bud så är mäklaren skyldig att meddela budet till säljaren. De bud du lägger är inte bindande och både du och säljaren har rätt att ångra er fram tills att köpekontraktet är underskrivet.

Olika typer av budgivning

En budgivning kan hållas på olika sätt och du som budgivare kan lägga både ett öppet eller ett dolt bud och man säger då att det är en öppen eller sluten budgivning.

Öppen budgivning

Det innebär att mäklaren får bud från spekulanter och löpande framför buden för säljaren och övriga spekulanter.

Sluten budgivning

Det innebär att en eller flera spekulanter lämnar ett dolt bud. Övriga spekulanter får inte veta budet utan mäklaren framför endast budet till säljaren som kan acceptera eller neka budet.

Budgivningstaktiker

Det finns olika taktiker för budgivning och vilken taktik som är bäst kan även ändras utifrån hur bostadsmarknaden ser ut.

Taktiktips för budgivningen

 1. Bestäm dig för ditt maxbud
  Innan du går in i budgivningen är det en god idé att bestämma dig för ditt maxbud för just den bostaden och sedan hålla dig till det.
 2. Anpassa din budgivningsstrategi
  Var flexibel och anpassa din strategi efter marknadens skiftningar. Det finns ingen taktik som passar i alla tillfällen.
 3. "Aggressiv" budgivning
  Snabb respons på bud kan skrämma bort andra budgivare, men var konsekvent för att inte avslöja din maxgräns.
 4. Överväg underbud
  Vid vissa tillfällen kan det vara framgångsrikt att lägga ett bud under utgångspriset, särskilt om bostaden har varit till salu länge.
 5. Andra förhandlingsvillkor
  Förhandlingar om andra villkor än priset, som till exempel tillträdesdatum. Till exempel, har säljaren inte köpt ny bostad? Då kan de kanske se det som en fördel att få bo kvar någon månad extra och kan överväga ett lägre bud.
 6. Tidiga bud
  Att lägga ett bud innan den öppna visningen kan vara effektivt, men var medveten om att du inte känner andra budgivares nivåer och det finns risk att du ger ett överbud.
 7. Överlista mentala gränser
  Välj en ojämn summa som maxbud för att övertrumfa andra spekulanter. Många lägger sitt maxbud på en jämn summa, till exempel 3 000 000 kr. Om ditt maxbud är 3 025 000 kr kan det vara det som gör att du vinner budgivningen.

Du vann budgivningen!

Mäklaren berättar att du har vunnit budgivningen och vill boka in tid för kontraktsskrivning. Nu finns det några viktiga saker att tänka på.  

Kontakta oss och få godkänt att skriva kontrakt. Även om du har ett lånelöfte är det viktigt att ditt lånelöfte omvandlas till en faktisk låneansökan och att den blir beviljad. I vissa fall kan du behöva skicka in underlag för att styrka de uppgifter du angett i lånelöftet, till exempel inkomstunderlag.  

Omvandla ditt lånelöfte till en låneansökan via Mina Sidor.
Därefter kan du ringa in till våra bolånespecialister. Du når dem på 010 – 410 35 00.  

Kontraktsskrivning

Be mäklaren att skicka köpekontraktet och övriga avtal till dig innan kontraktsskrivningen så att du i lugn och ro kan läsa igenom dem. Under kontraktsskrivningen möts vanligen köpare och säljare på mäklarens kontor.

Planera för att betala handpenning

Handpenningen ska betalas inom en vecka efter kontraktsskrivningen och du behöver därför omgående planera för betalningen. Om du är i behov av ett handpenningslån kan du kontakta oss. Vi hjälper dig då med betalningen så att den kommer in till mäklaren i god tid. Läs mer om handpenningslån.

Ring våra bolånespecialister om handpenningslån. Du når dem på 010 – 410 35 00.

Inför flytten och tillträdet

Kontraktet är skrivet och nu är det främst det roliga kvar, planera inför flytten! Det är dock några saker du behöver tänka på som är skönt att avklara så snart som möjligt.

Att bestämma kring bolånet

 1. Räntebindningstid
  I samband med att du skickar in din låneansökan väljer du din räntebindningstid och hur du vill dela upp lånet. Läs mer om hur du kan tänka när du väljer räntebindningstid.
 2. Amortering
  Du väljer också hur mycket du vill amortera på lånet varje månad. Du kan som minst välja att amortera enligt amorteringskraven. Läs mer om amorteringskravet och se hur mycket du behöver amortera.
 3. Överbryggningslån
  Om du har din kontantinsats låst i din befintliga bostad och du ska sälja den kan du vara i behov av ett överbryggningslån. Kontakta oss så hjälper vi dig att lägger upp det. Läs mer om överbryggningslån och se villkor.

Lånehandlingar

En månad innan ditt tillträde kommer vi att skicka ut dina lånehandlingar. Lånehandlingarna kommer digitalt och signeras med BankID. Du kommer att få ett mejl från oss när lånehandlingarna är klara.

För över kontantinsatsen

I samband med att du signerar lånehandlingarna kommer vi att skicka ut inbetalningsuppgifter till dig så att du kan föra över din kontantinsats till oss. Om du har köpt en fastighet kommer du även att få betala in kostnaden för lagfart och eventuella pantbrev och så betalar vi in det till Lantmäteriet. Läs mer om lagfart och pantbrev.

Detta händer på tillträdesdagen

 1. Köpare och säljare ses på mäklarens kontor. Där går ni igenom likvidavräkningen. Likvidavräkningen visar hur mycket pengar som ska föras över och vart. Köpare och säljare får varsin likvidavräkning. På köparens står summan som ska föras över och på säljarens står även de bolån som ska lösas.
 2. Efter att likvidavräkningen är signerad skickar mäklaren den till oss så att vi får uppgifter kring hur betalningarna ska göras.
 3. Vi löser in och avslutar säljarens bolån och betalar överskottslikviden till säljarens konto. Därefter skickar vi ett kvitto på transaktionerna till mäklaren som både köpare och säljare får ta del av.
 4. Du får nycklarna och kan flytta in i ditt nya boende!

Uppdaterat: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam