Folkbokföring: att tänka på när du flyttar

Om du flyttar ska du ändra din folkbokföringsadress senast en vecka efter flytten. Denna guide ger dig all nödvändig information om folkbokföring, inklusive när och hur du ska folkbokföra dig, vad som gäller om du har flera bostäder och skillnaden mellan folkbokföring och adressändring.

Vad är folkbokföring?

Folkbokföring är den registrering som Skatteverket använder för att hålla reda på var alla personer som bor i Sverige är bosatta. Den är grunden för att du ska kunna få rätt folkbokföringsadress och därmed få post, röstkort och annan viktig information rätt. Folkbokföringen påverkar också dina möjligheter att få sjukvård och andra samhällstjänster. Du måste enligt lag vara folkbokförd på den adress där du bor.

När ska man folkbokföra sig?

Du ska folkbokföra dig så snart du flyttar till en ny adress. Enligt lag är du skyldig att anmäla din nya adress till Skatteverket inom en vecka från flyttdatumet. Detta gäller oavsett om du flyttar inom samma kommun eller till en helt ny plats i Sverige. Det är lagstadgat att vara folkbokförd på rätt adress, och om du inte följer detta kan du få böter eller andra påföljder.

Hur snabbt måste jag anmäla min nya adress? Du måste anmäla din nya adress till Skatteverket inom en vecka efter att du flyttat. Det går också att anmäla din nya adress innan du flyttar och då välja vilket datum du kommer att flytta in.

Hur gör man för att folkbokföra sig?

För att folkbokföra dig på din nya adress behöver du göra en flyttanmälan. Detta görs enkelt online via Skatteverkets hemsida. Du loggar in med ditt BankID och fyller i dina nya adressuppgifter. När Skatteverket har registrerat din flytt, uppdateras din folkbokföringsadress.

Hur gör jag en flyttanmälan? Du kan göra en flyttanmälan online på Skatteverkets hemsida med hjälp av ditt BankID.

Folkbokföring och flera bostäder

Om du har flera bostäder, exempelvis en fritidsbostad eller en övernattningslägenhet, ska du vara folkbokförd där du tillbringar majoriteten av din tid, vilket oftast är din huvudsakliga bostad.

Skillnaden mellan folkbokföring och adressändring

Det är en stor skillnad mellan folkbokföring och adressändring. Folkbokföring innebär att din juridiska hemvist registreras hos Skatteverket, vilket påverkar var du får rösta, vilken skola dina barn kan gå i och vilken sjukvård du har tillgång till. Adressändring, å andra sidan, handlar om att informera olika företag och myndigheter om din nya postadress så att du fortsätter att få din post rätt. Att göra en adressändring innebär inte att din folkbokföringsadress ändras.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vanliga frågor om folkbokföring:

Hur lång tid tar det att ändra folkbokföringsadress?
Efter att du har skickat in din anmälan tar det vanligtvis några dagar till en vecka för Skatteverket att registrera den nya adressen. 

Kostar det något att ändra folkbokföringsadress?
Nej, det är gratis att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket. 

Vad händer om jag glömmer att anmäla flytt?
Om du inte anmäler din flytt kan det leda till att viktig post inte når dig och att du får problem med myndigheter och tjänster som är beroende av din korrekta adress. 

Uppdaterat: 2024-06-13

Av: Stabelo bolåneteam