Rörlig eller bunden ränta - vad ska jag välja?

Det kan vara svårt att välja vilken ränta du ska ha på ditt bolån. Rörlig eller bunden ränta? Eller en kombination av både och? Vi vill därför hjälpa dig att välja och fatta ett välgrundat beslut för just dig och din ekonomiska situation när du ska välja mellan rörlig och bunden ränta.

Skillnad mellan rörlig och bunden ränta

  1. Rörlig ränta kan, precis som det låter, ändras och sätts om var tredje månad
  2. Lån med bunden ränta kan kosta att lösa in i förtid eller att amortera extra på
  3. Bunden ränta ger en fast månadskostnad

Rörlig eller bunden ränta - tips när du väljer

Stabelos VD Hampus Brodén och  Matilda Lindblom som är operativ chef går igenom olika strategier för att välja bindningstid för din bolåneränta.

Hur väljer jag mellan rörlig och bunden ränta?

Du kan välja en rörlig ränta, en bunden ränta eller mix av de båda. Du kan också kombinera olika bindningstider.

När du väljer vad som passar bäst för dig bör du se till din egen ekonomi, vilka marginaler du har och vilken trygghet du önskar. Även om rörlig ränta ibland är lägre än bunden, så ger bunden ränta en trygghet om du har små marginaler i din ekonomi. Om du däremot har goda marginaler och inte behöver tryggheten av en fast månadskostnad kan du välja rörlig ränta.  

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Rörlig eller bunden ränta?

När passar vilken bindningstid och när ska man välja rörlig eller bunden ränta? Många gånger är den en fördel att dela upp lånet på flera delar för att ha möjlighet att binda lånet på olika bindningstider. 

Rörlig ränta

Rörlig ränta, eller 3-månadersränta som det också heter, kan justeras var tredje månad. Det är mer flexibelt eftersom du alltid när du vill kan lösa in eller binda en rörlig ränta. Det passar dig som har större marginaler i din ekonomi och som vill ha ett flexibelt lån.  

Bunden ränta

Med bunden ränta vet du precis hur mycket du ska betala i ränta under hela bindningstiden. Om du löser lånet i förtid kan du behöva betala en kostnad som heter ränteskillnadsersättning. Läs mer om ränteskillnadsersättning. Det passar dig som vill ha en trygg och fast månadskostnad och inte planerar att flytta under bindningstiden.

Rörlig och bunden ränta

Du kan välja att ha en del av lånet med rörlig ränta och en del med bunden ränta. Du sprider då risken för räntehöjningar och kan blir mindre känslig för ränteförändringar.  Det passar dig som vill ha viss flexibilitet och en mer stabil månadskostnad som bara kan ändras till viss del.  

Fördelen med flera bindningstider

Det finns en fördel med att binda ditt lån på olika bindningstider. Att dela upp ditt lån i flera delar och binda på olika bindningstider ger dig en större trygghet när bindningstiden löper ut. I och med att hela ditt lån inte kommer att läggas om på en ny ränta samtidigt kan dina räntekostnader förändras stegvis.

Lösa ett bundet bolån i förtid

Det är alltid möjligt att lösa ditt bundna lån i förtid. I vissa fall kan dock din långivare ta ut en avgift för att du löser ditt bundna lån i förtid, en så kallad ränteskillnadsersättning. Hur stor kostnaden blir beror på bland annat din bolåneränta, den aktuella bostadsobligationsräntan och hur stort lånebelopp du har.
Läs mer om ränteskillnadsersättning.

Binda räntan – hur gör jag?

Om du har bolån hos oss och önskar binda din ränta så kan du göra det via Mina Sidor. Om du har några frågor om att binda räntan går bra att ringa in till oss. Vi ger inga personliga råd men svarar gärna på allmänna frågor kring räntor.

Datum: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam