Handpenningslån – låna tillfälligt till handpenning

När du köper en bostad betalar du handpenning en vecka efter att du skrivit kontrakt. Om du har pengarna till din handpenning låst i din tidigare bostad kan du låna ansöka om ett handpenningslån. Handpenningslånet kan som mest uppgå till 10 % av priset på din nya bostad.

Vad är ett handpenningslån?

  1. Ett tillfälligt lån för att betala handpenningen tills din befintliga bostad är såld
  2. Gäller i max 6 månader eller tills du tillträder din nya bostad
  3. Du ansöker om handpenningslån i samband med att du ansöker om bolån

Se filmen om handpenningslån

Stabelos boendeekonom Julia berättar hur ett handpenningslån fungerar.

Vad är handpenning?

Handpenning är den första betalningen av köpesumman. Syftet med handpenningen är att säljaren ska känna sig trygg med att köparen är seriös.

Handpenningen kan antingen betalas med dina sparade medel eller med ett handpenningslån. Det går också bra att låna till en del av handpenningen och betala resten med sparade medel.  

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Så fungerar vårt handpenningslån

Det är snabbt och enkelt att få ett handpenningslån och vi hjälper dig att betala in det till mäklaren i tid. Du kan ansöka om upp till 10 % av det du köpt din nya bostad för. Du ansöker om handpenningslån i samband med att du ansöker om bolån.

  1. Vi betalar handpenningen till mäklaren
  2. Amorteringsfritt och räntan betalas i samband med att lånet löses
  3. Inga uppläggningskostnader

Vad kostar ett handpenningslån?

Aktuell ränta: 6 %
Uppläggningsavgift: 0 kr
Aviavgift: 0 kr


Räkneexempel: Räntan för handpenningslån är 6 % och vi tar inte ut någon uppläggningskostnad. Om du lånar 200 000 kr och har lånet i 60 dagar kommer räntekostnaden för lånet att bli 2 000 kr under hela perioden.

Här kan du läsa våra
allmänna villkor för handpenningslån.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

En vanlig missuppfattning är att handpenning och kontantinsats är samma sak, men så är inte fallet. Handpenning betalas vanligtvis vid kontraktsskrivningen och fungerar som en försäkran både för säljaren och köparen om att affären kommer att genomföras. Handpenningen är vanligtvis 10 % av köpesumman.

Kontantinsatsen, å andra sidan, är den summa du som köpare måste kunna betala själv för att få ta ett bostadslån. Enligt lag måste du kunna lägga minst 15 procent av köpeskillingen i kontantinsats. Kontantinsatsen betalas oftast vid tillträdesdagen när banken betalar ut bolånet, och du betalar säljaren den slutgiltiga summan.

Hur betalas handpenning?

När du ansöker om ett handpenningslån så hjälper vi dig att betala in handpenningen till mäklaren i tid. Det är möjligt att ansöka om handpenningslån på en del av handpenningen och betala resterande del själv. Vi kommer då att betala ut lånet till mäklarens kontot och du ansvarar för att betala in resterande del till mäklaren.

Uppdaterat: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam