Överbryggningslån – så fungerar ett brygglån

Överbryggningslån – så fungerar ett brygglån

Ett överbryggningslån, eller brygglån som det också kallas, är ett tillfälligt lån som ska täcka upp för din kontantinsats om du står med dubbla boenden under en period. I många fall flyttar man in i sin nya bostad innan man fått pengarna från den gamla och har då sin kontantinsats låst i den gamla bostaden. Ett överbryggningslån löser det problemet genom att täcka upp för den kontantinsats som är låst i den gamla bostaden fram tills att du får pengarna från försäljningen.

Lånet kommer att betalas ut den dagen du flyttar in, och betalar, för din nya bostad och du betalar sedan tillbaka lånet den dag du får pengarna från din sålda bostad.  

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Se filmen om överbryggningslån

Josef från Stabelos bolåneteam berättar hur vårt överbryggningslån fungerar.

Stabelos överbryggningslån

Hos oss ansöker du om överbryggningslån i samband med att du skickar in din låneansökan. Du kommer sedan tillsammans med din bolånehandläggare fram till vilken summa du behöver låna. Vi beviljar överbryggningslån upp till 85 % av ditt försäljningspris minus befintligt lånebelopp, dock maximalt upp till 7 500 000 kr.  

Ett överbryggningslån är helt amorteringsfritt och du betalar ränta i samband med att lånet löses. Du löser hela överbryggningslånet i sin helhet det datum du fått pengarna från din försäljning.  

För att vi ska bevilja överbryggningslån så behöver du ha ett ovillkorat säljkontakt på sin gamla bostad som styrker att den är såld och du behöver kunna visa upp det senast tre veckor innan du tillträder den nya bostaden.  

Skillnaden mellan överbryggningslån och handpenningslån

Skillnaden mellan ett handpenningslån och ett överbryggningslån är att handpenningslånet har du innan du tillträder din nya bostad och överbryggningslånet har du under den period du står med dubbla boenden, alltså efter att du tillträtt den nya bostaden. Handpenningslån och överbryggningslån är båda tillfälliga lån och skiljer sig från ett kontantinsatslån som är ett långsiktigt lån.

Exempel överbryggningslån – så fungerar det

Du köper din nya bostad 1:a februari och ska flytta in 1:a maj. Du köper bostaden för 2 000 000 kr och ska ha 1 000 000 kr i bolån. Du säljer din befintliga bostad 15:e februari och ska flytta ut 1:a juni. Du har inga sparade medel utan har all din kontantinsats låst i din befintliga bostad och du kommer att äga båda bostäderna under en månads tid. Du behöver därför både handpenningslån och överbryggningslån.  

När du köper din nya bostad 1:a februari så behöver du snabbt betala din handpenning vilket vanligen är 10 % av köpeskillingen, alltså 200 000 kr. Du ansöker då om ett handpenningslån på 200 000 kr och vi betalar ut lånet och hjälper dig att betala in handpenningen till din mäklare. Du kommer att ha ditt handpenningslån fram tills att du flyttar in i din nya bostad 1:a maj.  

1:a maj är det dags för dig att få nycklarna till din nya bostad och betala för den. Du har redan betalat 200 000 kr och ska alltså betala resterande 1  800 000 kr. På tillträdesdagen kommer du att få ditt nya bolån utbetalt, 1 000 000 kr. Du har fortfarande kvar ditt handpenningslån men det kommer denna dag att lösas och ersättas av ett överbryggningslån. Överbryggningslånet kommer att betalas ut och uppgå till 1  000 000 kr, handpenningslånet avslutas och vi betalar för din nya bostad åt dig.  

Under tiden 1:a maj till 1:a juni har du alltså två bostäder och du har kvar ditt bolån på den gamla bostad, har bolån på din nya bostad samt ett överbryggningslån.  

Den 1:a juni lämnar du nycklarna för din gamla bostad och får pengarna från försäljningen. Ditt gamla bolån betalas av och avslutas och du kan betala av ditt överbryggningslån. Du har efter 1:a juni endast ditt nya bolån kvar och alla transaktioner relaterade till köpet är klara.  

Vad kostar ett överbryggningslån?

Kostnaden för vårt överbryggningslån består endast av räntekostnaden. Vårt överbryggningslån har en fast ränta på 6 % och det tillkommer ingen uppläggningsavgift eller liknande kostnader.  

Aktuell ränta: 6 %
Uppläggningsavgift: 0 kr
Aviavgift: 0 kr

Räkneexempel
Räntan för överbryggningslån är 6 % och vi tar inte ut någon uppläggningskostnad. Om du lånar 500 000 kr och har lånet i 60 dagar kommer räntekostnaden för lånet att bli 5 000 kr under hela perioden.  

Villkor för överbryggningslån

  1. Överbryggningslån kan endast beviljas om du även tecknar bolån hos oss
  2. Du behöver ha ett ovillkorat säljkontakt på sin gamla bostad som styrker att den är såld
  3. Vi beviljar maximalt upp till 85 % av ditt försäljningspris minus befintligt lånebelopp

Här kan du läsa våra allmänna villkor för överbryggningslån.  

Uppdaterat: 2024-02-19

Av: Stabelo bolåneteam