Kalkylränta – så påverkar den hur mycket du kan låna

När du ansöker om ett bolån är det inte bara din faktiska bolåneränta som spelar roll. Långivare använder också en så kallad kalkylränta för att bedöma hur mycket du har möjlighet att låna. Det är en del av vårt ansvar att säkerställa att bolånet är hållbart – inte bara idag utan även om ränteläget förändras i framtiden.

Vad är kalkylränta?

Kalkylräntan är en högre ränta än den du faktiskt får på ditt bolån, som används för att stresstesta din ekonomi. Syftet är att se att du klarar av att betala för ditt lån även om räntan skulle stiga flera procentenheter.

Det innebär att även om din bolåneränta idag är exempelvis 3 %, så räknar banken kanske med 5 – 7 % när de prövar din låneansökan. Det ger en säkerhetsmarginal som minskar risken att du får ekonomiska svårigheter i framtiden.

Med kalkylräntan testar vi hushållets ekonomi i ett läge där räntan är högre än idag. Det hjälper oss att säkerställa att ditt bolån fungerar – även långsiktigt.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Varför används kalkylränta?

Kalkylräntan skiljer sig mellan olika långivare, men ligger ofta mellan 5 och 7 procent. Vilken kalkylränta en långivare använder påverkar hur mycket du kan låna.  

Hos Stabelo använder vi en kalkylränta som speglar vårt ansvar för långsiktig hållbarhet i kundernas ekonomi. Vi vill att du ska kunna bo kvar i ditt hem även om räntorna stiger.

Kalkylränta och kvar-att-leva-på-kalkyl (KALP)

Kalkylräntan är en viktig del av den så kallade KALP-kalkylen – kvar-att-leva-på-kalkylen. Det är bankens verktyg för att räkna ut hur mycket du har möjlighet att låna och för att säkerställa att du har råd med det lånebelopp du ansökt om.

I KALP-kalkylen tittar banken på:

  1. Hushållets totala inkomster
  2. Boendekostnaden, beräknad med kalkylränta
  3. Andra återkommande kostnader som barnomsorg, försäkringar, el och mat
  4. Eventuella övriga lån eller krediter

Genom att använda en högre ränta än den du faktiskt får – alltså kalkylräntan – simulerar banken en framtida situation där räntan har stigit. På så sätt kontrolleras att din ekonomi håller även vid ett förändrat ränteläge.

Läs mer om KALP och hur den fungerar.

Vanliga frågor om kalkylränta

Är kalkylräntan samma som bolåneräntan?
Nej, kalkylräntan är en högre fiktiv ränta som används i bankens kreditbedömning. Den faktiska bolåneräntan är den du betalar varje månad.

Hur vet jag vilken kalkylränta som gäller?
Du kan alltid fråga din långivare – hos oss på Stabelo berättar vi gärna vilken nivå vi räknar med just nu.

Varför räknar banken på en högre ränta?
För att säkerställa att du klarar av ditt lån även om räntan skulle stiga i framtiden. Det handlar om att minska risken för att ta ett högre bolån än man har råd att betala för.

Uppdaterat: 2025-05-08

Av: Stabelo bolåneteam