När du ansöker om ett bolån gör vi alltid en KALP-kalkyl, som står för kvar att leva på kalkyl. Det är en del av vår kreditbedömning, och ett sätt att räkna på hur din ekonomi ser ut efter att alla fasta utgifter är betalda. Målet är att se till att det finns ett tillräckligt utrymme kvar i din vardagsekonomi – både för att hantera bolånet och för att ha råd med resten av livet.
En kvar att leva på-kalkyl hjälper oss att förstå om din ekonomi håller ihop, även när kostnader som ränta, amortering, hushållsutgifter och andra lån är inräknade. Men den är också ett stöd för dig. Att veta hur mycket som faktiskt blir kvar varje månad kan göra det lättare att känna sig trygg med sitt beslut.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
När vi gör en KALP-kalkyl tittar vi på hela din ekonomiska situation. Vi börjar med att räkna ihop dina inkomster efter skatt – till inkomst räknas bland annat fast lön, pension och barnbidrag. Sedan drar vi av de utgifter som påverkar din vardagsekonomi, som avgiften till bostadsrättsföreningen eller driftskostnaden för ett hus, samt om du har andra lån eller krediter.
Utöver detta lägger vi till en schablon för levnadskostnader, som bygger på hur många personer ni är i hushållet och vilka utgifter som vanligtvis ingår – till exempel mat, kläder, kollektivtrafik och fritidsaktiviteter. Om det finns barn i hushållet räknar vi också levnadskostnad för dem.
Till sist räknar vi med kostnaden för det bolån du ansöker om, inklusive både ränta och amortering. När alla inkomster och utgifter är uppställda, ser vi hur mycket som blir kvar – det vill säga hur mycket du har kvar att leva på varje månad.
När vi gör en KALP-kalkyl – alltså en kvar att leva på-kalkyl – behöver vi ta hänsyn till vilka levnadskostnader ett hushåll vanligtvis har varje månad. Levnadskostnader handlar om alla utgifter som inte rör själva boendet, så som mat, hygienartiklar, transport och försäkringar. För att få en så rättvis bild som möjligt utgår vi från schablonbelopp som speglar en rimlig levnadsstandard. Det är inte exakt statistik, utan uppskattningar som ska ge en realistisk bild – där man varken lever på marginalen eller har ett onödigt högt konsumtionsutrymme.
Enligt Konsumentverket är levnadskostnaden 2025 för en vuxen cirka 9 200 kronor per månad. Två vuxna som delar hushåll beräknas ha gemensamma levnadskostnader på ungefär 15 200 kronor. För barn ligger kostnaden runt 4 000 kronor i månaden, beroende på ålder. De här beloppen inkluderar till exempel utgifter för mat, kläder, hygien, telefon, transporter och fritidsaktiviteter.
I KALP:en så räknar alla långivare med en kalkylränta. Kalkylräntan är en fiktiv ränta som inte speglar det aktuella ränteläget, vanligen ligger den på mellan 5 – 7 %. Syftet med att ha en högre kalkylränta är att ta höjd för om räntorna skulle stiga.
Läs mer om kalkylränta.
Hur räknar jag ut min egen KALP?
Det går att räkna ut och få en egen uppfattning om sin KALP men den kan ofta skilja sig från den långivarna använder sig utav. Alla långivare har olika kalkyler och använder sig av olika schablonkostnader och kalkylräntor.
Hur kan jag förbättra min KALP?
Det du själv kan göra för att förbättra din KALP är att höja din inkomst och sänka eventuella lån. Du kan inte själv påverka den genom att sänka dina levnadskostnader eftersom de räknas utifrån en schablonkostnad.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Som ung är det idag ofta svårt att själv ta ett bolån när du köper din första bostad. Lär dig mer om hur det fungerar att ansöka om lån med en medlåntagare.
Din kreditvärdighet påverkas av bland annat dina tidigare lån oh din inkomst. Läs mer om hur du påverkar din kreditvärdighet.