Kontantinsats

Kontantinsats – så fungerar det

När du ska köpa en bostad behöver du betala en del av bostadens pris i kontantinsats. Kontantinsatsen är enligt bolånetaket minst 15 % och resterande kan du finansiera med ett bolån. Du kan antingen spara ihop din kontantinsats eller använda pengar från tidigare bostadsförsäljning.

Vi ger i dagsläget ut bolån upp till 60 % av bostadens pris och du behöver därför minst 40 % i kontantinsats hos oss.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Det är lätt att blanda ihop handpenning och kontantinsats. Handpenning är den första betalningen du gör till mäklaren och kontantinsats är hela den summa du betalar med sparade medel. Handpenningen betalar du oftast in sju dagar efter kontraktsskrivningen och resterande del av kontantinsatsen betalar du in i samband med att du tillträder bostaden.

Ett ungt par framför ett hus

Hur betalas kontantinsatsen in?

Du betalar in kontantinsatsen till oss med bankgiro och OCR-nummer som du får i samband med att ditt lån beviljas. Vi hjälper dig att räkna ut hur mycket du behöver ha kvar att betala i kontantinsats. Vi behöver få in din kontantinsats ungefär en vecka innan din tillträdesdag.

Tillfälligt lån till kontantinsats

Om du ska både köpa och sälja en bostad har du i många fall hela eller delar av din kontantinsats låst i din gamla bostad. Du kan då ansöka om tillfälliga lån, så kallade handpenningslån och överbryggningslån.  

Mer om handpenningslån
Mer om överbryggningslån

Hur mycket kontantinsats behöver jag?

När du köper en bostad behöver du enligt bolånetaket betala minst 15 % av bostadens pris i kontantinsats. Det går alltså inte att få ett bolån som överstiger 85 % av bostadens värde.

Varför måste man betala kontantinsats?

Bolånetaket infördes 1 oktober 2010 och innebär att man minst måste betala 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Bolånetaket infördes för att skydda låntagare från att hamna i ekonomiska svårigheter om bostadspriser sjunker. Innan bolånetaket var det möjligt att låna upp till 90–95 % av bostadens värde och endast betala 5–10 % i kontantinsats. Om bostadens värde sjönk och bostaden såldes var det då större risk att låntagaren stod med större bolån än vad bostaden såldes för. Syftet är alltså att skydda låntagarna. Bolånetaket kan dock göra det svårare för vissa att köpa bostad, eftersom de behöver spara ihop en större kontantinsats.

Hur mycket får jag kvar efter försäljningen?

Det kan kännas svårt att räkna ut hur mycket du får kvar efter försäljningen. Vi listar därför vanliga kostnader i samband med flytt.
  1. Lösen av befintliga lån och ränteskillnadsersättning
  2. Vinstskatt och tidigare uppskov
  3. Mäklararvode
  4. Avgift för Hemnetannons
  5. Styling av bostad
  6. Flytt- och städfirma
  7. Kostnad för besiktning
  8. Eventuella dubbla boendekostnader och räntekostnad för överbryggningslån
  9. Lagfart- och pantbrevskostnad om du köper hus
  10. Pantsättnings- och överlåtelseavgift om du köper bostadsrätt

Uppdaterat: 2024-03-15

Av: Stabelo bolåneteam