Köpa eller sälja först

Köpa eller sälja först – så kan du tänka

Ett vanligt första steg när du ska flytta och redan äger en bostad är att ställa dig frågan; ska du köpa eller sälja först? Svaret är såklart individuellt och det finns för- och nackdelar med att både köpa eller sälja först. Du behöver därför välja vad som passar bäst i just din situation för att skapa dig en så trygg flytt som möjligt.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Hur ska jag tänka –köpa eller sälja först?

Om du ska köpa eller sälja först beror främst på två saker; bostadsmarknaden du ska köpa och sälja på och dina ekonomiska marginaler.  

Om din bostad ligger i ett område där det säljs mycket bostäder och där det är stor efterfrågan på bostäder kan du köpa en ny bostad innan du säljer. Om du letar efter en väldigt specifik bostad eller inom ett mindre område där det inte säljs så många bostäder kan det också tala för att köpa före du säljer. Även om du har större ekonomiska marginaler kan du överväga att köpa före du säljer.  

Däremot, om du bor i ett område där det inte säljs så mycket bostäder eller om din bostad är svårsåld är det en god idé att sälja innan du köper. Också om du har mindre marginaler och behöver rätt pris för att kunna sälja är det en god idé att sälja före du köper en ny bostad.  

Fördelar med att sälja först

  1. Du vet hur mycket kontantinsats du har till ditt köp
  2. Du behöver inte sälja under tidspress eller till ett lägre pris än du hade tänkt dig
  3. Du är säker på att du får sålt i tid och riskerar inte att behöva betala ekonomisk ersättning till den du köper av

Fördelar med att köpa först

  1. Du har god tid på dig att hitta nytt boende
  2. Du behöver inte flytta om du inte hittar något nytt boende
  3. Du riskerar inte att stå utan boende

Sälja din bostad först

När du säljer först så vet du dels hur mycket pengar du har till din nya bostad, dels undviker du risken att inte få din bostad såld i tid. Om du har en bostad som är svårare att sälja eller är orolig för att du inte får det pris du vill ha är det bra att sälja först. Det kan samtidigt bli stressigt att hitta en ny bostad och du kan behöva skaffa ett tillfälligt boende.  

Just nu så tar det längre tid än vanligt att sälja sin bostad och priserna är mer osäkra vilket kan det ge en större säkerhet om du säljer din gamla bostad innan du köper en ny. Även om det kan bli stressigt att hitta en ny bostad så kan stressen av en ekonomisk osäkerhet vara värre.

Köpa din nya bostad först

När du köper din nya bostad först kommer du att ha gott om tid att hitta ett boende du verkligen vill ha. Om du har goda marginaler i din ekonomi och har en större buffert kan det vara en god idé att köpa din nya bostad först.

Om du väljer att köpa bostad först är det viktigt att noga undersöka vad värdet på din nuvarande bostad är och därefter utgå från att du kan behöva sälja för ett lägre pris, för att ha en god marginal i din kalkyl.

Ett par på visning

Köpa eller sälja först – generellt råd

Det generella rådet är att sälja först. Det anses tryggare ekonomiskt – även om risken att inte hitta något att köpa finns. De flesta långivare beviljar inte bolån om du inte har sålt din befintliga bostad innan du har flyttar in i din nya och du kan därför få problem med att betala för den nya bostaden.

På Stabelo har vi som krav att du ska ha sålt din befintliga bostad senast tre veckor innan du har tillträde till den nya. Med sålt avses att du har ett försäljningskontrakt på bostaden och själva utflytten kan vara längre fram.

Köpa eller sälja först - vad passar dig bäst?

När du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja först är det viktigt att fundera på vad som påverkar dig mest, både ekonomiskt och känslomässigt. Oavsett vilket alternativ du väljer är det en god idé att välja tillträde långt fram i tiden, 3 - 6 månader så att du har god tid på dig.

Så bör du tänka i rådande bostadsmarknad

Bostadsmarknaden är mer osäker än vanligt för tillfälligt. Försäljningen av din bostad kan ta längre tid och det kan vara svårare att veta hur mycket du får för din bostad. Det kan även vara svårare att hitta din nya bostad om utbudet av bostäder där du vill bo minskat. Det är viktigare nu än vad det varit tidigare att se till att du väljer in- och utflytt längre fram i tiden så att du har goda marginaler.

Prata med en mäklare

Om du känner dig osäker på hur bostadsmarknaden ser ut hos just dig är det alltid klokt att prata med en mäklare som har bra koll på bostadsmarknaden där du bor. Vi har ett samarbete med HusmanHagberg och ger dig som kund möjlighet att snabbt få en riktigt bra mäklarkontakt.
Kontakta HusmanHagberg


Tips!
Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du köper:
Bostadsrätt
Fastighet

Uppdaterat: 2024-03-15

Av: Stabelo bolåneteam