Omvärdera bostaden – så går det till

Att omvärdera bostaden kan påverka både hur mycket du får låna och hur mycket du behöver amortera. Men vad innebär det egentligen att omvärdera bostad – och när är det möjligt? Här förklarar vi skillnaden mellan en marknadsvärdering och en omvärdering för att påverka amorteringskravet, och vad som gäller i olika situationer.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

1. Omvärdera bostad i samband med nytt lån – marknadsvärdering utan tidsgräns

En vanlig anledning till att omvärdera bostaden är att du vill ta ett nytt bolån – till exempel om du planerar att flytta ditt nuvarande lån till en annan långivare, höja lånet för att finansiera en renovering, eller låna till något annat du behöver. I alla de här fallen behöver långivaren veta hur mycket bostaden är värd idag.

Då gör man en marknadsvärdering, som är en aktuell bedömning av bostadens värde utifrån rådande marknad. Det är en viktig del av låneprocessen, eftersom bostadens marknadsvärde påverkar hur mycket du kan låna.

Till skillnad från en omvärdering som påverkar amorteringskravet (där särskilda regler gäller), kan du omvärdera bostaden med en marknadsvärdering hur ofta du vill. Du behöver alltså inte vänta ett visst antal år – utan värderingen görs i samband med din ansökan.

Det kan vara särskilt relevant att göra en ny marknadsvärdering om:

  1. Bostadspriserna har stigit i ditt område
  2. Du har gjort renoveringar eller förbättringar som kan höja värdet
  3. Du vill utöka ditt lån men tidigare värde inte räcker till

Att omvärdera bostaden i det här syftet kan alltså ge dig större utrymme att låna eller göra det möjligt att byta långivare.

2. Omvärdera bostad för att påverka amorteringskravet – reglerat och tidsbundet

Om du istället vill omvärdera bostaden för att ändra det amorteringsgrundande värdet – och alltså påverka hur mycket du behöver amortera – gäller andra regler.

I det här fallet är syftet att visa att din bostad har ökat i värde sedan du tog ditt lån, vilket i sin tur kan sänka din belåningsgrad. Ju lägre belåningsgrad, desto lägre amorteringskrav – eller i vissa fall inget krav alls.

Men här är Finansinspektionens regler tydliga:

Du får bara omvärdera bostaden i detta syfte vart femte år.

Undantag kan göras om du har gjort omfattande renoveringar som väsentligt höjt bostadens värde – till exempel byggt ut bostaden. Att till exempel renovera kök eller ändra planlösning är vanligtvis inte tillräckligt stora renoveringar för att få ändra sitt amorteringsgrundande värde.

Läs mer om amorteringskraven och hur det fungerar.  

Så omvärderar du din bostad

Oavsett om du vill omvärdera bostaden i samband med en låneansökan eller för att påverka ditt amorteringskrav, ser processen i stort sett likadan ut.

När du kontaktar oss gör vi först en statistisk värdering av bostaden. Den baseras på faktiska försäljningspriser i ditt närområde och tar hänsyn till bostadens typ, storlek och läge.

Ibland kan den statistiska värderingen landa något lägre än vad du som kund upplever att bostaden är värd – till exempel om du har gjort renoveringar, förbättringar eller om din bostad har unika egenskaper som inte fångas upp i statistiken.

Då har du möjlighet att omvärdera bostaden genom att låta en registrerad fastighetsmäklare göra en ny värdering. Det innebär att mäklaren gör en bedömning på plats och tar fram ett skriftligt värderingsintyg. En sådan mäklarvärdering kan användas som underlag när du omvärderar bostaden, antingen för att visa ett högre marknadsvärde vid en ny låneansökan, eller som grund för att ändra ditt amorteringsgrundande värde (om reglerna tillåter det).

Tänk på att:

  1. Det måste vara en skriftlig värdering från en registrerad fastighetsmäklare
  2. Eventuell kostnad för mäklarvärderingen står du själv för
  3. Värderingen ska vara aktuell och beskriva bostaden så som den ser ut i dag

Uppdaterat: 2025-05-08

Av: Stabelo bolåneteam