Visning – så förbereder du dig inför bostadsköpet

Att gå på visning är ofta det första steget mot ett nytt hem. Det kan kännas både pirrigt och lite stressande – särskilt om du är osäker på vad du ska titta efter. Här hjälper vi dig att få koll inför visningen, så att du kan fatta beslut med både hjärtat och hjärnan.

För att få ut så mycket som möjligt av visningen kan det vara bra att komma förberedd och tänka igenom vilka frågor du vill ställa till mäklaren.

Förbered dig inför visningen

Innan visningen är det bra att ha koll på så mycket information som möjligt om bostaden. Läs igenom alla dokument i bostadsannonsen, till exempel objektsbeskrivningen, årsredovisningen (om bostadsrätt), energideklaration och eventuellt besiktningsprotokoll. Om du har bra koll på bostaden redan innan visningen så är det lättare att veta vad du vill titta extra på eller fråga om under visningen.

Läs mer om bostadsrättsföreningens årsredovisningen (om bostadsrätt), energideklaration och om överlåtelsebesiktning och besiktningsprotokoll.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Att titta på under visningen

På en visning får du chans att uppleva bostaden på riktigt. Passa på att ta god tid på dig och titta noggrant. Det är lätt att snabbt bilda sig en uppfattning om bostaden men försök att se bostaden bortom inredning eller gamla tapeter och titta i stället på bostadens planlösning, skick och ytor. Passa också på att mät vissa ytor för att se om möbler passar, kolla var eluttag sitter och hur eventuella utomhusytor ser ut. Försök att se potentialen och hur du kan sätta din egen prägel.  

Se också noggrant över bostadens skick och saker som vitvaror, el, badrum och kök. Om det är ett hus, se också över utemiljön, hur det tomten ut och ser du några brister på huset?

Fundera också på vad som är viktigast för dig: Ljusinsläpp? Planlösning? Ljudnivå? Lukt? Alla detaljer kan spela roll i längden.

Tips! Det är mycket att komma ihåg på visningen och för att minnas allt kan det vara bra att fråga om du får fota och filma bostaden. Då kan du gå tillbaka och titta på saker du glömt på visningen.

Saker att fråga mäklaren på visningen


Under visningen kan du få mycket hjälp av att fråga mäklaren om bostaden. Var inte rädd att ställa många frågor! Här kommer några tips på frågor att ställa:

Lägenhet

  1. Framtida renoveringar –  Vilka stora renoveringar har genomförts och vad är planerat för framtiden?
  2. Månadsavgift –  Vad ingår i månadsavgiften? Kommer det tillkomma något mer som är viktigt att ha koll på?
  3. Övriga utrymmen –  Finns det möjlighet att besöka förrådsutrymmet och tvättstugan? Finns det andra gemensamma utrymmen, som cykelrum och barnvagnsrum?
  4. Tillträde – När planeras tillträdet? Tänk på dina egna önskemål. Finns det något specifikt du behöver?

Hus och fastighet

  1. Månadskostnader – Hur stora månadskostnader har säljaren tidigare haft för huset inklusive driftskostnader som el, uppvärmning, vatten, avlopp och sotning.
  2. Besiktningen – Fråga vad som framkommit under eventuell besiktning. Har det upptäckts några brister? Fråga i så fall mer kring dessa brister för att bilda dig en större förståelse.
  3. Renoveringar –  Har det genomförts några stora renoveringar, som tak eller dränering? I så fall, när och av vem?
  4. Tillträde – När planeras tillträdet? Tänk på dina egna önskemål. Finns det något specifikt du behöver?

Undersökningsplikt

När du går på visning och köper en bostad har du som köpare undersökningsplikt vilket innebär att du ansvarar för att noggrant undersöka bostaden före köpet. Det är klokt att öppna skåp, testa kranar och köksfläkt samt inspektera ugn, mikrovågsugn och kylskåp. Kontrollera även fönster för drag och uppmärksamma ovanliga lukter, det kan indikera mögel eller fuktskador. Beroende på om det är en villa med möjliga dolda fel eller en bostadsrätt där du köper det du ser, varierar ditt ansvar.
Läs mer om undersökningsplikt.

Om du köper en fastighet så anlitar du vanligen även en besiktningsman som gör en överlåtelsebesiktning. Läs mer om överlåtelsebesiktning.

Upplysningsplikt

Säljaren och mäklaren har upplysningsplikt vid bostadsförsäljning. De måste informera om kända fel och brister. Om köparen upptäcker fel efteråt kan de kräva prisavdrag eller reparation. Upplysningsplikten är dock inte lika omfattande som undersökningsplikten juridiskt sett.
Läs mer om upplysningsplikt.

Vanliga frågor

Behöver man lånelöfte för att gå på visning?
Nej, du behöver inget lånelöfte för att gå på en visning. Det kan såklart för din egen skull vara bra att veta hur mycket du kan låna, men det finns inget krav att du behöver ett lånelöfte.  

Får man öppna skåp och lådor på visningen?
Ja, du får öppna både skåp, lådor och dörrar på visningen. Du får också öppna kylskåp, diskmaskin och andra vitvaror. Det är bra att noggrant kolla igenom bostaden för att få koll på dess skick.  

Uppdaterat: 2025-04-04

Av: Stabelo bolåneteam