Lånelöfte – så fungerar det

Om du har eller ska köpa en bostad så har du säkert hört talas om lånelöfte och vet ungefär vad det innebär. Nu kommer vi gå igenom vad ett lånelöfte är, villkoren för lånelöfte och vad vi tittar på när du ansöker om lånelöfte.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt förhandsbesked på hur mycket du kan låna och är aktuellt att ansöka om när du ska köpa en ny bostad. När du ansöker om lånelöfte så kommer du att fylla i uppgifter om din ekonomi och framtida bostad och kan då se hur mycket bolån du kan få.  

Det belopp du har fått i lånelöfte kan komma att ändras beroende på vilken bostad du köper och om din ekonomiska situation ändrats. Lånelöftet gäller också under förutsättning att all information du fyllt i stämmer och att vi till exempel godkänner den inkomst du fyllt i.  

Innan du skriver kontrakt på en bostad måste du alltid kontakta din vi för att få omvandla ditt lånelöfte till en låneansökan och få den godkänd. Om lånelöftet är korrekt ifyllt och din ekonomiska situation inte ändrats brukar vi godkänna låneansökan. I vissa fall kan du behöva styrka de uppgifter du har angivit i lånelöftet, till exempel med ett anställningsintyg och/eller lönespecifikationer.

Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

Du ansöker helt digitalt om lånelöfte hos oss och får ett svar direkt. Ansökan tar bara några minuter och du får fylla i uppgifter kring din ekonomi. Om du hittar din drömbostad och vill gå på visning eller börja buda är det alltså enkelt och smidigt att ansöka om lånelöfte och se hur mycket du kan låna.

Hur länge är ett lånelöfte giltigt?

Vårt lånelöfte är giltigt i sex månader. Därefter ansöker du om ett lånelöfte på nytt.  Lånelöftet är helt kostnadsfritt. Om dina uppgifter ändras under tiden du har ditt lånelöfte så måste du kontakta oss.

Vad bestämmer hur mycket jag får i lånelöfte?

Hur mycket du kan få i lånelöfte baseras enkelt förklarat på dina inkomster och utgifter. Till inkomster räknas vanligen lön, pension och barnbidrag. Till utgifter hör bland annat boendekostnader (driftskostnad för hus eller månadsavgift för lägenhet), ränte- och amorteringskostnader för befintliga lån samt levnadskostnader för dig och eventuella barn. Vi räknar med en schablonkostnad för levnadskostnader.  

I lånelöftet så gör vi en kalkyl med dina inkomster och utgifter varje månad och räknar därefter ut hur stort lån du kommer att ha möjlighet att betala för varje månad.

Läs mer om hur vi bedömer hur mycket du kan låna.

Stabelos lånelöfte

Stabelos lånelöfte är mer utvecklat och träffsäkert jämfört andra långivare. Hos oss fyller du i uppgifter kring din ekonomi och får därefter ett ungefärligt lånebelopp du kan låna. När du har hittat en bostad som du är intresserad av så fyller du i bostadens adress och får då ett unikt lånelöfte för just den bostaden. Lånelöftet anpassas efter var bostaden ligger och om det är en bostadsrätt även efter månadsavgiften och föreningens ekonomi.

Genom att direkt anpassa lånelöftet efter just den bostaden som är aktuell får man ett träffsäkert och tryggt lånelöfte. Du kan såklart också byta bostad i lånelöftet när du vill och se hur ditt lånebelopp ändras. Anledningen till att vårt lånelöfte anpassas direkt efter olika bostäder är på grund av att vi vill göra det enklare för våra kunder att veta hur mycket de kan låna.

Ansökningsprocessen från lånelöfte till bostadsköp

När du skickat in din ansökan om lånelöfte så kommer du att få ett lånebelopp som du kan låna utifrån din inkomst. När du sedan fyller i adressen på den bostad du är intresserad av får du ett unikt lånelöfte för den bostaden.  

Du kan nu börja buda på bostaden. Om du vinner budgivningen så omvandlar du ditt lånelöfte till en låneansökan på Mina Sidor. Därefter kontaktar du oss så går vi gemensamt igenom ditt lånelöfte och godkänner att du kan skriva kontrakt.  

Läs mer om hur det går till att köpa bostad i vår köpguide.  

Måste jag ha ett lånelöfte för att lägga bud?

Det finns inget krav på att du måste ha ett lånelöfte innan du går in i en budgivning. I vissa fall kan dock mäklaren efterfråga om du har ett lånelöfte för att säkerställa att du kan finansiera köpet och att budet är seriöst. Däremot är det en god idé att ha sitt lånelöfte innan en budgivning för att faktiskt veta om och hur mycket man kan låna eftersom det många gånger är avgörande för att köpet ska kunna genomföras.

Uppdaterat: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam

Därför är Stabelos lånelöfte extra tryggt

Stabelos boendeekonom Julia berättar hur vårt specifika och trygga lånelöfte fungerar.