Köpa bostadsrätt

Datum: 2023-04-11

Av: Stabelo bolåneteam

Köpa bostadsrätt – att tänka på när du köper lägenhet

Att köpa en ny bostad är både spännande och roligt men kan också kännas svårt eftersom det är en stor affär. Här går vi igenom vad du inte får missa när du köper bostadsrätt som bland annat kan vara lägenhet, radhus eller parhus.

Bra att tänka på när du köper bostadsrätt

  1. Föreningens ekonomi och månadsavgiften
  2. Undersökningsplikt
  3. Bostadens läge – våning, tvättstuga, hiss, insyn, ljud etc.

Granska bostadsrättsföreningens ekonomi

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen och du köper rätten att använda bostaden och äger den egentligen inte. Föreningens ekonomi blir till viss del en del av din ekonomi – om det går dåligt för föreningen kan de behöva höja din avgift och det kan även minska värdet på din bostad vid en eventuell försäljning. Det är av en många anledningar till att det är viktigt att granska föreningens ekonomi. Läs mer om hur du granskar bostadsföreningens ekonomi.

Ett par framför en bostadsrätt

Månadsavgift och övriga kostnader

När du köper en bostadsrätt kommer du att betala en årsavgift till föreningen, oftast delas den upp och betalas månadsvis. Vad som ingår i månadsavgiften framgår i objektsbeskrivningen. Kontrollera om värme, vatten, el, gas, bredband och liknande ingår eller inte.  

Det tillkommer generellt en engångskostnad i form av överlåtelseavgift och pantsättningsavgift till föreningen i samband med att du köper och belånar bostadsrätten. Dessa brukar uppgå till ungefär 450 kr i pantsättningsavgift och 1 150 kr i överlåtelseavgift.  

Tänk på!

Det kan skilja sig hur mycket du kan låna till olika bostäder beroende på bland annat vilken avgift det är till föreningen, hur föreningens skuldsättning ser ut och i vilken kommun bostaden ligger i. Med vårt bostadsunika lånelöfte kan du se precis hur mycket du kan låna till de bostäder du är intresserad av.

Undersökningsplikt

Det viktigaste på visningen är att undersöka bostaden noggrant. Undersökningsplikten när du köper en bostadsrätt är omfattande. Om du upptäcker fel du borde upptäckt på visningen så får du i efterhand inte ersättning för det. Undersök därför bostaden noggrant, du kan till exempel öppna kylskåp, spola i toaletten och titta efter mögel i badrummet.

Bostadens läge

Det är inte för intet som mäklare säger att bostadens läge är det viktigaste. Vilket våningsplan lägenheten ligger på, om det finns hiss, balkong, om det är insyn eller om den ligger vid en trafikerad gata kan vara viktiga faktorer. Vad är viktigt för dig i ditt framtida hem?


Tips!
Vill du få hjälp att veta hur mycket du kan låna när du köper bostadsrätt? Läs mer om vårt lånelöfte

Guider bostadsköp

Bolåneämnen