Köpa bostadsrätt – att tänka på när du köper lägenhet

Köpa bostadsrätt – att tänka på när du köper lägenhet

Att köpa en ny bostadsrätt är både spännande och roligt men kan också kännas svårt eftersom det är en stor affär. När du köper bostadsrätt så blir du medlem i bostadsrättsföreningen och du behöver därför, utöver att undersöka själva lägenheten, även undersöka föreningen. Här går vi igenom vad du inte får missa när du köper ny bostadsrätt.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Se filmen om att köpa bostadsrätt

Stabelos boendeekonom Julia går igenom viktiga saker att tänka på när du köper bostadsrätt.

Förbered dig inför visningen

Att gå på flera visningar kommer ge dig en klarare bild av vad du söker när du köper en bostadsrätt. Låt dig inte luras av inredningsdetaljer; det är bostadens grundläggande förutsättningar som är avgörande. En vägg kan till exempel oftast flyttas men vilken våning bostaden ligger på, balkongens väderstreck och om det finns hiss eller inte kommer inte ändras. Här är några viktiga frågor att överväga inför köpet av din bostadsrätt:

Bra att tänka på

  1. Hur är planlösningen?
  2. Hur miljövänlig är bostaden?
  3. Behöver bostaden renoveras?
  4. Hur ser din familjesituation ut om några år?
  5. Är det nära till kollektivtrafik, grönområden eller matbutiker?
  6. Finns det hiss?
  7. Är det viktigt med trädgård eller balkong?

Granska bostadsrättsföreningens ekonomi

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen och du köper rätten att använda lägenheten och äger den egentligen inte. Föreningens ekonomi blir till viss del en del av din ekonomi – om det går dåligt för föreningen kan de behöva höja din avgift och det kan även minska värdet på din lägenhet vid en eventuell försäljning. Det är av en många anledningar till att det är viktigt att granska föreningens ekonomi.

Detta är bra att titta på i årsredovisningen:

  1. Antal lägenheter är fler än 10 stycken
  2. Skuld per kvadratmeter är mindre än 10 000 kr / kvadratmeter
  3. Föreningen är en äkta förening
  4. Föreningen äger marken - äganderätt

Läs mer om hur du granskar bostadsföreningens ekonomi.

Bostadsrättens månadsavgift och övriga kostnader

När du köper en bostadsrätt kommer du att betala en årsavgift till föreningen, oftast delas den upp och betalas månadsvis. Vad som ingår i månadsavgiften framgår i objektsbeskrivningen. Kontrollera om värme, vatten, el, gas, bredband och liknande ingår eller inte.  

Det tillkommer generellt en engångskostnad i form av överlåtelseavgift och pantsättningsavgift till föreningen i samband med att du köper och belånar bostadsrätten. Dessa brukar uppgå till ungefär 450 kr i pantsättningsavgift och 1 150 kr i överlåtelseavgift.  

Tänk på!

Det kan skilja sig åt hur mycket du kan låna på olika lägenheter beroende på bland annat vilken avgift det är till föreningen, hur föreningens skuldsättning ser ut och i vilken kommun lägenheten ligger i. Om bostadsrättsföreningen har hög belåningsgrad kan det sänka ditt lånelöfte.
Med vårt
bostadsunika lånelöfte kan du se precis hur mycket du kan låna till de bostäder du är intresserad av.

Undersökningsplikt – viktigt när du köper bostadsrätt

Det viktigaste på visningen är att undersöka bostadsrätten noggrant. Undersökningsplikten när du köper en bostadsrätt är omfattande. Om du upptäcker fel du borde upptäckt på visningen så får du i efterhand inte ersättning för det. Undersök därför bostaden noggrant, du kan till exempel öppna kylskåp, spola i toaletten och titta efter mögel i badrummet. Läs mer om undersökningsplikt.

Skillnad mellan att köpa hus och köpa bostadsrätt

I vissa fall, främst om du köper radhus eller parhus, så kan du upptäcka att vissa hus är bostadsrätter och vissa hus är fastigheter. Det är relativt stor skillnader beroende på vilket av dem du väljer.

Bostadsrätt: Om rad- eller parhuset en bostadsrätt äger du inte bostaden utan är en del i en förening. Du kan ändå göra förändringar i din bostad, men ibland behöver du godkännande från föreningen. Månadsavgiften täcker underhåll och andra kostnader. Det tillkommer inga kostnader för lagfart och pantbrev.

Fastighet: Om rad- eller parhuset är en fastighet äger du hela bostaden själv och har full frihet att göra förändringar. Du ansvarar också för driftskostnader som uppvärmning, el och sophämtning. Om du köper och belåna en fastighet behöver du ansöka om lagfart och ibland ta ut nya pantbrev vilket är vara förenat med extra kostnader.

Vill du veta hur mycket du kan låna när du köper bostadsrätt? Ansök om vårt lånelöfte

Uppdaterat: 2023-11-16

Av: Stabelo bolåneteam