Belåningsgrad – vilken belåningsgrad är vanligast?

Belåningsgrad avser hur stort lån du har i förhållande till bostadens värde. Belåningsgraden är en viktig del när du ansöker om lån då den påverkar hur mycket du kan låna och hur mycket du behöver amortera.

Vad är belåningsgrad?

Belåningsgraden säger hur stort bolån du har i förhållande till bostadens värde. När du köper en bostad så kommer belåningsgraden du har påverka både hur mycket du kan låna och hur mycket du ska amortera. Bolånetaket innebär att du inte kan låna mer än upp till 85 procent av bostadens värde.

För att räkna ut din belåningsgrad behöver du veta ditt lånebelopp och din bostads värde. Du dividerar sedan ditt lånebelopp med bostadens värde.

Om Stabelos Bolån

En punkt med en check-ikon

Låg ränta över tid utan förhandling

En punkt med en check-ikon

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

En punkt med en check-ikon

25 000 nöjda kunder

Vilken belåningsgrad är vanligast?

Belåningsgraden skiljer sig åt beroende på om vi tittar på befintliga bolån eller nya bolån vid bostadsköp. För befintliga lån är belåningsgraden generellt lägre, 70 % av alla lån har en belåningsgrad under 70 procent. När det gäller nya bolån vid köp av bostad har istället majoriteten, cirka 62 procent, en belåningsgrad över 70 procent.

Skillnaden beror bland annat på att äldre lån ofta har hunnit amorteras ner över tid. Samtidigt har bostäder i många fall stigit i värde, vilket också bidrar till en lägre belåningsgrad.

Graf med vilken belåningsgrad som är vanligast.

Förslag: Höja belåningsgraden till 90 %

Regeringen har kommit med ett förslag på att höja bolånetaket, alltså hur hög belåningsgrad du får ha, till 90 % när du köper bostad. Det betyder alltså att du behöver lägga en lägre kontantinsats. Förändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2026.

Varför är gränsen för belåningsgrad idag 85 procent?

Finansinspektionen införde 2010 ett så kallat bolånetak för belåningsgrad som innebär att man inte kan låna mer än 85 procent av värdet på bostaden. Syftet med bolånetaket är att minska skuldsättningen och att skydda låntagare så att de inte har för hög belåningsgrad vid sjunkande bostadspriser.

Hur påverkar belåningsgraden amortering?

Om din belåningsgrad är under 50 procent behöver du inte amortera på ditt bolån. Om belåningsgraden är mellan 50 – 70 procent behöver du amortera en procent och om den är över 70 procent behöver du amortera två procent.

Hur fastställs värdet för belåningsgraden?

När belåningsgraden fastställs första gången du belånar bostaden, oftast när du köper bostaden och då används vanligen köpeskillingen som värde. Den kommer då att avgöra hur mycket du kan låna och ditt amorteringskrav.  

Man kan säga att en bostad har två olika värden, ett marknadsvärde och ett amorteringsgrundande värde. Marknadsvärdet kan i teorin uppdateras när som helst och avser att spegla hur mycket bostaden är värd just nu. Om du ansöker om att låna upp på din bostad kommer det att tas fram ett nytt marknadsvärde som kommer att avgöra din belåningsgrad.  

Det amorteringsgrundande värdet däremot kan bara ändras vart femte år. Det innebär att du, även om du får en högre värdering och därmed en lägre belåningsgrad inte kan ändra det amorteringsgrundande värdet och ditt amorteringskrav.  

Läs mer om belåningsgrad och amorteringskravet.  

Uppdaterat: 2025-07-02

Av: Stabelo bolåneteam