Allt sälja bostad med förlust är såklart inte roligt men visste du att du kan får dra av en del av förlusten när du deklarerar? Detta kallas förlustavdrag. Vi reder ut begreppet och hjälper dig att få förståelse för hur mycket du kan få tillbaka i förlustavdrag.
Om du säljer din bostad med förlust, alltså säljer den för mindre än vad du köpte den för, kan du göra avdrag på en del av skatten när du deklarerar. Du får göra förlustavdrag med 50 % av förlusten. Av den summan får du göra avdrag med 30 % upp till 100 000 kr och 21 % på överstigande belopp.
Du deklarerar förlusten i året efter du sålt bostaden. Om du sålt en bostad med förlust någon gång under 2024 så deklarerardu alltså försäljningen i början maj 2025 och får förlustavdrag i samband med skatteåterbäringen som man brukar få i början av juni.
Du deklarerar din bostadsförsäljning för det inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet, alltså inte när du frånträder bostaden. Om ni skrev under köpekontraktet 2023 men du inte frånträdde bostaden för än 2024 så ska du alltså deklarera försäljningen för inkomståret 2023.
Om du har sålt din bostad med förlust kan du göra förlustavdrag på 50 % och får avdrag på 30 % upp till 100 000 kr och 21 % överstigande belopp. Räkna ut din förlust enligt ovan.
Exempel: Du har sålt din bostad med 300 000 kr i förlust. Du får då göra förlustavdrag på 50 % av det, 150 000 kr. Utav 150 000 kr får du tillbaka 100 000 kr x 30% + 50 000 kr x 21 %, alltså 40 500 kr.
När du deklarerar behöver du räkna ut hur mycket vinst eller förlust du gjort. Ofta ingår deklarationshjälp i mäklararvodet så du kan be din mäklare om hjälp. Du deklarerar din förlust på blankett K5 (om du sålt ett hus) och K6 (om du sålt en bostadsrätt). Det är egentligen inga blanketter om du deklarerar digitalt utan du fyller i alla uppgifter direkt hos Skatteverket i deklarationen.
Om du har sålt en bostadsrätt och ska få förlustavdrag så räknar du ut din förlust genom att ta fram skillnaden i försäljningspris och inköpspris och dra av vissa kostnader så som försäljningsutgifter och förbättringsutgifter. Du kan också dra av om du gjort kapitaltillskott. Om din bostadsrättsförening har en inre reparationsfond så räknar man av den summa som fonden ökat med under din tid som ägare. Det är inte så vanligt att föreningar har en inre reparationsfond idag.
+ Försäljningspris
Om du har sålt en hus och ska få förlustavdrag så räknar du ut din förlust genom att ta fram skillnaden i försäljningspris och inköpspris och dra av vissa kostnader så som försäljningsutgifter och förbättringsutgifter. Du får också dra av kostnader du har haft för lagfart och pantbrev.
+ Försäljningspris
Du får göra vissa avdrag när du räknar ut din vinst eller förlust.
Försäljningsutgifter avser utgifter du haft i samband med försäljningen. Det innefattar bland annat mäklararvode, annons på Hemnet, vissa utgifter för homestyling, kostnad för energideklaration, försäkring mot dolda fel, besiktning och överlåtelseavgift.
Förbättringsutgifter innefattar reparationer och underhåll du gjort under de senaste fem åren. Det kan till exempel vara om du målat om, köpt nya vitvaror eller bytt köksluckor. Förbättringsåtgärder innefattar också grundförbättringar så som utbyggnad, ändrad planlösning eller köp av ny utrustning som inte funnits tidigare. Grundförbättringar är avdragsgilla även om de skedde för mer än fem år sedan.
Tips!
Har du sålt med vinst? Läs mer om vinstskatt och hur du ansöker om uppskov.
Vi hjälper dig med bolånet när du köper bostad. Ansök helt digitalt och få svar direkt.
Ska du sälja din bostad? Lär dig mer om att välja mäklare, att fixa inför visning och hur budgivningen fungerar i vår säljguide.
Stabelos boprisindikator består av tre olika indikatorer som historiskt har haft en stark korrelation med vart bostadspriser är påväg. Läs vår senaste uppdatering.