Kreditbedömning – hur mycket kan jag låna?

När du ska ansöka om ett lån görs alltid en kreditbedömning. Kreditbedömningen görs för att vi ska kunna bestämma hur mycket du kan låna och den säkerställer att du har möjlighet att betala för ditt lån.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vad ingår i en kreditbedömning?

  1. Din inkomst är en av de viktigaste delarna. Du behöver ha en stabil inkomst som räcker för löpande kostnader för lånet
  2. Löpande kostnader avser bland annat levnadskostnader och driftskostnader för bostaden
  3. Lån avser ränta och amortering för befintliga lån och det lån du ansöker om
  4. Bostaden som ska belånas blir bedömd, vi ser över bland annat värdet, skick och vart den ligger
  5. Kreditupplysning visar bland annat din taxerade inkomst, alla dina lån och om eventuella betalningsanmärkningar

Varför görs en kreditbedömning?

Syftet med en kreditbedömning är att säkerställa att du som låntagare kommer klara av att betala för ditt bolån. Kreditbedömningen är en säkerhet för oss och ger oss trygghet att du kommer kunna betala för ditt lån. Det är även för att ge ekonomisk säkerhet för dig som låntagare så att du inte får för höga månadskostnader som du inte kan betala för. Betalningssvårigheter kan leda till att vi behöver säga upp lånet och bostaden behöver säljas.

Kreditbedömningen avgör hur mycket du kan låna

Det är tre faktorer som påverkar hur mycket du kan låna.
  1. Kvar att leva på-kalkyl
  2. Belåningsgrad
  3. Skuldkvot

Kvar att leva på-kalkyl

Som tidigare nämnt är inkomsten en av de viktigaste delarna i en kreditbedömning och för att se hur mycket du kan låna. Det är din månadsinkomst som ska kunna betala för både levnadskostnader såsom mat, kläder, hälsovård, försäkringar, lokala resor, telefon med mera, boendekostnader och även kostnader för dina lån. För att se hur mycket du kan låna gör vi något som kallas för kvar att leva på-kalkyl som förenklat kan se ut så här:

Inkomster
Summa
Inkomst före skatt
35 000 kr
Barnbidrag (ett barn)
1 250 kr
Summa inkomster
36 250 kr
Utgifter
Summa
Skatt
10 500 kr
Boendekostnad -avgift till förening eller driftkostnad fastighet
4 000 kr
Sökt lån 1 000 000 kr - ränta och amortering
5 000 kr
Övriga lån 0 kr
0 kr
CSN-lån 100 000 kr
500 kr
Levnadskostnad barn - ett barn
5 000 kr
Levnadskostnad - vuxen
10 000 kr
Summa utgifter
35 000 kr
Kvar att leva på-kalkyl
+ 1 250 kr


Utifrån denna kalkyl bedömer vi att du skulle ha 1 250 kr kvar varje månad efter alla dina fasta och löpande kostnader. Eftersom kalkylen visar ett överskott, alltså att du har pengar kvar, så skulle du troligtvis utifrån din kvar att leva på-kalkylen bli beviljad att låna det lånebelopp du sökt om.

Belåningsgrad och skuldkvot

Utöver din kalkyl så påverkar även din belåningsgrad och din skuldkvot hur mycket du kan låna.

Belåningsgraden anger hur stort lån du har i förhållande till värdet på bostaden. Enligt bolånetaket kan du maximalt belåna en bostad upp till 85 % av en värdet. Vi på Stabelo belånar i dagsläget upp till 60 % av bostadens värde.

Skuldkvoten anger lån i förhållande till hushållets årsinkomst före skatt. I skuldkvoten räknas samtliga lån har, alltså både bolån, avbetalningslån, billån, privatlån och kreditkortslån. Vi på Stabelo beviljar bolån med upp till sex gånger årsinkomsten. 

Både kalkylen, belåningsgraden och skuldkvoten kommer ge en gräns på hur stort lånebelopp du kan bli beviljad. De kommer troligtvis att ge olika belopp men det är den som ger lägst belopp som kommer att avgöra hur mycket du kan låna.  

Se hur mycket du kan låna

När du ansöker om bolån hos oss så kommer du att få se hur mycket du kan låna utifrån din inkomst och ekonomi.  

Ska du köpa bostad? För att se hur mycket du kan låna kan du skicka in en lånelöftesansökan till oss. Du får svar helt digitalt och kan se hur mycket du kan låna på just den bostaden du är intresserad av.

Uppdaterat: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam