Vad kostar solceller?

Solceller kostar vanligen mellan 100 000 kr – 200 000 kr. Solceller är en form av förnybar energi som omvandlar solljus till elektricitet. Elproduktion från solceller ger inga utsläpp, har låg miljöpåverkan, kräver i princip inget underhåll och håller i flera decennier.  Solceller kan vara kostsamt att installera men betalar ofta tillbaka sig på några år. Vi erbjuder hjälp med finansiering av solcellerna med lån som vi kallar för Grönt Tilläggslån.

Fördelar och nackdelar med solceller

Innan du bestämmer dig för att installera solceller är det en god idé att se över fördelarna och nackdelarna med solceller.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Fördelar med solceller

 1. Långsiktig besparing
  Genom att installera solceller på ditt hus minskar du dina elkostnader och eftersom solenergi är gratis behöver du inte oroa dig för ökade energipriser. Du minskar också ditt beroende av elnätet och bli mer självförsörjande.
 2. Ökar fastighetens värde
  ‍‍
  Solceller kan även öka värdet på ditt hus. Studier har visat att värdet på hus med solceller ibland till och med ökar med mer än installationskostnaden.
 3. Miljövänligt
  Solceller är en ren och förnybar energikälla, vilket innebär att de inte släpper ut koldioxid. Att använda solenergi minskar vårt beroende av fossila bränslen och är bättre för miljön. 

Nackdelar med solceller

 1. Installationskostnaden
  Kostnaden för att installera solceller är initialt hög men det finns olika finansieringsalternativ och bidrag tillgängliga. Det finns flera solcellsinstallatörer som erbjuder beräkningssnurror på sina hemsidor där du kan göra en uppskattning. Du kan gå in och titta hos till exempel Svea Solar och 1komma5 där du kan se just dina förutsättningar.

Vad kostar solceller?

Solceller brukar vanligtvis kosta mellan 100 000 kr – 200 000 kr. Kostnaden för solceller påverkas främst av storleken på huset och anläggningen. Den största kostnaden för installation av solceller består av material och arbetskostnad.

Du kan från Skatteverket få ett avdrag, kallad skattereduktion för grön teknik, på upp till 20 % av kostnaden för arbetskostnad och material. Skatteverket har en schablon som utgår från arbetskostnad och material uppgår till 97 % av totalkostnaden för solcellerna. Det innebär att avdraget på 20 % räknas på 97 % av kostnaden. Avdraget dras av direkt på fakturan du får från företaget som utför installationen.  

Låna till solceller – Grönt tilläggslån

Solceller är en stor kostnad och det kan i många fall vara en fördelaktig lösning att låna till solcellerna om du inte vill eller har möjlighet att betala det med sparade medel. Vårt Gröna tilläggslån ger dig 0,20 procentenheter rabatt på den del du lånar för solcellerna. Du kan ansöka om lån till solceller om du har ditt befintliga bolån hos oss eller i samband flyttar ditt befintliga bolån till oss.  

Du ansöker om lånet innan du installerat solcellerna, vanligen i samband med att du tar in offert från installatören. Vi betalar sedan ut lånet till dig så att du kan betala fakturan till installatören.  

Läs mer om att låna till solceller.

Solceller – bättre energiklass i energideklarationen

Solceller kan vara ett sätt att förbättra energiklassen i din fastighets energideklaration. Genom att installera solceller och justera deras kapacitet enligt ditt energibehov kan du potentiellt påverka din energiklass. Det är dock viktigt att notera att resultatet inte alltid garanterar en automatisk höjning av energiklassen, då det varierar beroende på faktorer såsom fastighetens totala energiförbrukning och solcellsanläggningens effektivitet.

Sammanfattning

Solceller är en hållbar och ren energikälla som kan erbjuda flera fördelar, inklusive minskade elkostnader, minskade koldioxidutsläpp och ökat fastighetsvärde. Även om kostnaden initialt är hög är solceller en god investering på lång sikt. Solceller har dessutom en lång livslängd och kräver minimalt med underhåll. Detta innebär att du kan spara pengar på lång sikt genom att minska dina underhållskostnader.  

Vill du lära dig mer om solceller? Vi har skrivit ett
blogginlägg på ämnet med mer djupdykande information om bland annat kostnaden och fördelar.

Datum: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam