Effektiv ränta - hur fungerar det för bolån?

Effektiv ränta är den årliga totala kostnaden för ett lån, inklusive både ränta och andra avgifter. Den tar även hänsyn till hur ofta du betalar och ger en helhetsbild av lånekostnaden. Effektiv ränta för bolån är viktigt att titta på när du jämför olika räntor.

Procenttrcken

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den totala kostnaden för ett lån under ett år och uttrycks i procent. Den inkluderar inte bara den nominella räntan, som är den ränta som långivaren tar ut för lånet, utan även andra kostnader som uppläggningsavgift och aviavgifter. Med andra ord är den effektiva räntan den samlade kostnaden för att låna pengar. Den effektiva räntan påverkas också av antalet betalningar per år.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är den ränta som långivaren vanligen visar upp. Nominell ränta kallas i dagligt tal bara för ränta. Den tar dock inte hänsyn till eventuella avgifter eller andra kostnader. Man kan säga att den nominella räntan är den ränta du faktiskt betalar varje månad.

Vad är skillnaden mellan ränta och effektiv ränta?

Skillnaden mellan ränta och effektiv ränta är att effektiv ränta omfattar alla kostnader kring lånet medan ränta endast är den ränta långivarna visar upp. Ränta, eller nominell ränta som det också heter, tar inte hänsyn till eventuella avgifter eller andra kostnader kopplade till lånet.

Räkna ut effektiv ränta

Effektiv ränta räknas ut genom att slå ihop den nominella räntan med övriga avgifter. Beräkningen tar också hänsyn till hur många betalningar som görs per år. För att illustrera hur den effektiva räntan kan påverka ditt bolån, låt oss titta på ett exempel. Säg att du vill låna 1 000 000 kronor med en nominell ränta på 4 %. Lånet ska betalas av varje månad.

Om långivaren inte tar ut några extra avgifter för detta lån, skulle den effektiva räntan ändå vara högre än den nominella, det vill säga 4,07 %. Anledningen till att den blir något högre är på grund av att lånet betalas månadsvis.
Om långivaren också tar ut en uppläggningsavgift och aviavgifter, skulle den effektiva räntan stiga ytterligare, till exempelvis 4,5 %.

Det är de fasta kostnaderna och aviavgifterna som är det viktigaste att ta hänsyn till då det är de kostnaderna som du faktiskt betalar.  

Effektiv ränta utan andra kostnader

För att illustrera hur den effektiva räntan kan påverka ditt bolån, låt oss titta på ett exempel. Säg att du vill låna 1 000 000 kronor med en nominell ränta på 4 %.
Lånet ska betalas av varje månad.

Om långivaren inte tar ut några extra avgifter för detta lån, skulle den effektiva räntan ändå vara högre än den nominella, det vill säga 4,07 %. Anledningen till att den blir något högre är på grund av att lånet betalas månadsvis. Om långivaren också tar ut en uppläggningsavgift och aviavgifter, skulle den effektiva räntan stiga ytterligare, till exempelvis 4,5 %.

Det är de fasta kostnaderna och aviavgifterna som är det viktigaste att ta hänsyn till då det är de kostnaderna som du faktiskt betalar.  

Effektiv ränta hos oss

Stabelo tar aldrig ut några avgifter för att flytta eller ha sitt bolån hos oss. Vi har aldrig några uppläggningsavgifter eller aviavgifter om du betalar med autogiro utan du betalar bara för ränta och amortering. Trots det så är vår effektiva ränta högre än den nominella räntan. Anledningen till det är att lånet betalas månadsvis till oss. Om det hade betalats endast en gång om året i slutet på året så skulle den effektiva och den nominella räntan vara densamma.

Uppdaterat: 2024-04-30

Av: Stabelo bolåneteam