Rotavdrag

Uppdaterat: 2023-08-30

Av: Stabelo bolåneteam

Rotavdrag - så fungerar det

Rotavdrag är ett skatteavdrag som syftar till att minska kostnaderna vid renovering och underhåll av privata bostäder. Här går vi igenom vad som ingår i rotavdrag och hur mycket rotavdrag du kan få när du renoverar eller bygger om.

Vad ingår i rotavdraget?

Rotavdrag är ett skatteavdrag som syftar till att minska kostnaderna vid renovering och underhåll av privata bostäder. Här går vi igenom vad som ingår i rotavdrag och hur mycket rotavdrag du kan få när du renoverar eller bygger om.

Exempel på rotavdrag

  1. Målning av väggar, tak, golv eller trädetaljer
  2. Installation eller reparation av VVS-system, som rör och avlopp
  3. Elektrisk ombyggnad och reparation, inklusive installation av nya eluttag och belysning
  4. Om- eller tillbyggnad samt renovering av bostaden
  5. Byte av fönster och dörrar för att förbättra energieffektiviteten
  6. Reparation eller byte av takmaterial
  7. Visst trädgårdsarbete, som markarbeten och installation av dräneringssystem

Hur mycket rotavdrag kan du få?

Du får göra avdrag med 30 % av arbetskostnaderna. Rotavdraget har ett årligt tak för hur mycket du kan dra av. För närvarande är det högsta beloppet du kan dra av 50 000 kronor per person och år. Om du äger bostaden tillsammans med någon annan, som din make eller sambo, kan ni båda ansöka om rotavdrag, vilket innebär att ni tillsammans kan få upp till 100 000 kronor i rotavdrag per år. Bostaden måste vara din permanenta bostad eller fritidsbostad som du själv använder.

Hur ansöker jag om rotavdrag?

I de flesta fall är det företaget som utför arbetet som ansöker om rotavdraget åt dig, och de drar av beloppet direkt från fakturan. Det innebär att du inte behöver fylla i något i din deklaration. Alternativt kan du själv ansöka om rotavdrag hos Skatteverket efter att företaget har skickat en fullständig faktura för arbetet.

Exempel på besparingar - Räkneexempel:

Låt säga att du får en offert där arbetskostnaden uppgår till 20 000 kronor, materialkostnaden är 10 000 kronor och resekostnaderna är 5 000 kronor.
Med rotavdraget blir arbetskostnaden 14 000 kronor (20 000 x 0,7).
Den totala kostnaden blir då 29 000 kronor i stället för 35 000 kronor.

Hur mycket måste jag ha betalat i skatt för att få rotavdrag?

För att vara berättigad till rotavdrag måste du ha betalat en viss summa i skatt. Det är din inkomst och skattebetalningar som avgör om du kan få rotavdrag, och det exakta beloppet kan variera. För att kvalificera dig för det maximala rotavdraget på 50 000 kronor per år brukar en månadsinkomst på minst 25 000 kronor vara ett riktmärke, men det finns ingen fastställd siffra. Även lägre inkomster och skattebetalningar kan ge dig rätt till rotavdrag, även om det inte blir till det fulla beloppet.

När kan jag inte använda rotavdrag?

Du har inte rätt att använda rotavdrag om din bostad är hyrd, uthyrd eller om den inte är färdigbyggd. Dessutom kan du inte dra av skatt om din bostad är yngre än fem år när du vill bygga nytt, bygga om, reparera eller renovera.  

Tips! Rotavdraget kan användas vid energieffektiviserande renoveringar,
läs mer om vad du kan göra i just ditt hus.

Guider bostadsköp

Bolåneämnen