Uppskov på vinstskatt

Uppdaterat: 2023-06-15

Av: Stabelo bolåneteam

Uppskov på vinstskatt – så fungerar det

Om du säljer en bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Om du ska köpa en ny bostad och vill använda vinsten till den nya bostaden kan du begära uppskov, alltså skjuta fram vinstskatten och betala den längre fram. Sedan 2021 är uppskov helt räntefritt vilket gör det fördelaktigt att ansöka om.

Vad krävs för att få uppskov?

  1. Du kan göra uppskov på vinst mellan 50 000 kr och 3 000 000 kr
  2. Du måste varit permanent bosatt i den gamla bostaden minst ett år
  3. Du får köpa din nya bostad tidigast året innan och senast året efter försäljning av din gamla bostad
  4. Du måste flytta in i din nya bostad senast 2 maj året efter att du sålt din gamla bostad
  5. För att få fullt uppskov behöver du köpa en dyrare bostad
  6. Både bostaden du säljer och köper behöver ligga i Sverige eller övriga länder i EES-området

Se filmen om uppskov

Stabelos boendeekonom Julia berättar om vad du ska tänka på kring uppskov.

Hur ansöker jag om uppskov?

Du ansöker om uppskov året efter att du sålt din bostad i samband med att du deklarerar. Deklarationshjälp ingår ofta i mäklararvodet så du kan be din mäklare om hjälp.

Om du har sålt en bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen skicka en kontrolluppgift till Skatteverket och du kan då använda den informationen när du räknar fram din vinst eller förlust. Du redovisar sedan vinsten på en K6-blankett.  

Om du har sålt en fastighet skickas inga kontrolluppgifter utan du behöver själv räkna ut vinsten och redovisa den på en K5-blankett.

Vad kostar uppskov?

Tidigare fanns det en så kallad uppskovsränta som uppgick till cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppen. Räntan för uppskov togs bort 2021 både för nya och gamla uppskov och det är nu kostnadsfritt.

Uppskov om du köper en billigare bostad

Om du köper en bostad som är billigare än den bostad du säljer kan du inte få uppskov på hela din vinst. Du får då uppskov med så stor del av vinsten som inköpspriset är i förhållande till försäljningspriset. Så här räknar du ut hur stort uppskov du får göra: Vinsten x pris på ny bostad / försäljningspris på såld bostad.

Räkneexempel: Du köpte din bostad för 2 000 000 kr och sålde den för 2 500 000 kr. Du köpte sedan en ny bostad för 1 500 000 kr. Då får du göra uppskov på (500 000 x 1 500 000 kr) / 2 500 000 kr = 300 000 kr

Tips!
Läs mer om vinstskatt.

Guider bostadsköp

Bolåneämnen