Jobbskatteavdraget är en skattereduktion som minskar skatten på arbetsinkomster. Det är en automatisk del av skattesystemet som påverkar hur mycket du har kvar av din inkomst efter skatt.
Låg ränta över tid utan förhandling
Enkelt, digitalt och utan helkundskrav
25 000 nöjda kunder
Jobbskatteavdraget är utformat för att göra arbete mer lönsamt och uppmuntra fler att gå från bidrag till sysselsättning. Det infördes 2007 och har därefter förstärkts i flera steg.
Grundidén är enkel: när du arbetar och har en beskattningsbar arbetsinkomst får du en skattereduktion som minskar den totala skatten. Hur stor reduktionen blir beror på din inkomst, om du är över eller under 66 år vi inkomstårets ingång samt vilken kommun du bor i.
Det kanske viktigaste att förstå är hur jobbskatteavdraget räknas ut. Det är nämligen inte en fast summa utan en procentsats som påverkas av hur mycket du tjänar. Vid låga arbetsinkomster är jobbskatteavdraget litet, men det ökar snabbt med inkomster upp till 38 500 kronor. Efter denna gräns planar det ut och börjar till slut minska för inkomster över 64 500 kronor. Det här gör att jobbskatteavdraget ger störst effekt för låg- och medelinkomsttagare, men att även höginkomsttagare får en viss skattereduktion.
En faktor som påverkar storleken på jobbskatteavdraget är var du bor. I Sverige har vi olika kommunalskatt beroende på vilken kommun du bor i, och eftersom avdraget är kopplat till den kommunala skatten blir det högre i kommuner med högre skatt. I en kommun med hög skatt får du ett större avdrag än i en kommun med låg skatt, även om din inkomst är densamma.
Skillnaderna kan vara märkbara, som mest kan det skilja 700 kronor i månaden. Eftersom skatteavdraget är större i kommuner med högre skatt fungerar det till viss del skatteutjämnande mellan kommuner.
För äldre arbetstagare är jobbskatteavdraget ännu mer förmånligt. Om du har fyllt 66 år vid årets ingång får du nämligen ett högre avdrag. Detta gäller även om du tar ut pension samtidigt som du fortsätter att arbeta. Syftet med denna förstärkning är att uppmuntra äldre att stanna kvar i arbetslivet längre, något som i sin tur bidrar till att stärka ekonomin i samhället.
Det är bra att ha koll på att inte alla inkomster ger rätt till jobbskatteavdrag. För att avdraget ska gälla måste inkomsten vara en arbetsinkomst, till exempel lön från en anställning eller inkomster från eget företag. Däremot räknas inte inkomster som;
För personer som inte längre arbetar och enbart lever på pension gäller andra regler, och jobbskatteavdraget spelar då inte samma roll.
Du får jobbskatteavdraget automatiskt och behöver inte själv ansöka om det. Det är inräknat i Skatteverkets tabeller som din arbetsgivare använder sig utav.
Vi erbjuder färdigförhandlad ränta, helt utan förhandling. Se våra räntor.
Visste du att du får ränteavdrag på upp till 30 %? Det innebär att du får avdrag på din skatt. Lär dig mer om hur stort ditt avdrag blir.
Lär dig mer om hur du ansöker om att jämka ränteavdraget och hur det påverkar din inkomst.