Allt du behöver veta om att köpa radhus

Att köpa ett radhus är ett vanligt för många som vill ha ett eget hem med en liten trädgård och mer utrymme än en lägenhet. Att bo i radhus är en blandning mellan bekvämligheten med att bo i en lägenhet och friheten med att äga en villa. Men vad innebär det egentligen att köpa ett radhus, och vad är skillnaden mellan ett radhus som är en fastighet och ett radhus som är en bostadsrätt? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är ett radhus?

Ett radhus är en bostad som är sammanbyggd med andra liknande bostäder i en rad. Dessa hus delar oftast en eller två väggar med grannhusen. Radhus erbjuder ofta en privat uteplats eller trädgård, vilket gör dem attraktiva för familjer och individer som vill ha ett utomhusutrymme men inte nödvändigtvis vill ha ansvaret för en större villa.

Fördelar med att bo i radhus

Eget utrymme: Till skillnad från lägenheter, erbjuder radhus mer privat utrymme och ofta en liten trädgård. Detta ger en känsla av frihet och möjlighet att njuta av utomhuslivet direkt från ditt hem.

Gemenskap: Att bo i ett radhusområde innebär ofta att man får en närmare relation till sina grannar, vilket kan skapa en stark gemenskap. Grannsamverkan kan leda till en tryggare och trevligare boendemiljö.

Lägre underhåll: Radhus kräver generellt mindre underhåll jämfört med fristående hus. Detta innebär mindre tid och pengar på underhåll.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Radhus som fastighet vs. bostadsrätt

När du köper ett radhus kan det antingen vara en fastighet (äganderätt) eller en bostadsrätt. Det är viktigt att hålla koll på vilket av dem det är då det är stora skillnader. Här är skillnaderna mellan de två:

Radhus som fastighet (äganderätt)

Äganderätt: När du köper ett radhus som en fastighet äger du både huset och marken det står på. Detta ger dig full äganderätt och kontroll över din egendom.

Mer frihet: Du har full frihet att renovera och förändra huset som du vill, inom ramarna för bygglov och andra lagar.

Mer ansvar: Du är själv ansvarig för alla kostnader för underhåll och reparationer. Detta inkluderar både inre och yttre underhåll av fastigheten, vilket kan vara en fördel för den som vill ha full kontroll men en nackdel för den som föredrar mindre ansvar.

Löpande kostnader: Du betalar själv för sophämtning, uppvärmning och liknande kostnader som man behöver stå för själv när man äger ett hus.  

Lagfart och pantbrev: När du köper en fastighet måste du betala lagfart och pantbrev. Lagfarten är en avgift som betalas till Lantmäteriet för att registrera dig som ägare av fastigheten, och pantbrevet är en säkerhet för bolånet som banken kräver. Läs mer om lagfart och pantbrev.  

Radhus som bostadsrätt

Bostadsrätt: När du köper ett radhus som bostadsrätt äger du rätten att bo i huset, men själva byggnaden och marken ägs av en bostadsrättsförening. Du köper alltså en andel i föreningen som ger dig nyttjanderätt till bostaden. Det är alltså i teorin precis samma sak om att köpa en vanlig lägenhet.

Föreningsansvar: Bostadsrättsföreningen ansvarar för större underhåll och reparationer av byggnaden och de gemensamma utrymmena. Detta innebär att du delar kostnaderna med dina grannar, vilket kan leda till lägre individuella kostnader.

Föreningens ekonomi: Om du köper en bostadsrätt är det viktigt att du kontrollerar bostadsrättsföreningens ekonomi. Läs mer om hur du tolkar föreningens ekonomi.  

Regler: Det finns ofta regler och restriktioner som du måste följa, vilket kan begränsa vilka ändringar du får göra i huset. Dessa regler är till för att säkerställa att hela föreningen hålls i gott skick och att alla medlemmar bidrar till underhållet.

Avgift till föreningen: Ett radhus i en bostadsrättsförening har generellt en högre månadsavgift än en vanlig lägenhet. Avgiften täcker dock vanligen kostnader du skulle haft om radhuset hade äganderätt.  

Inga lagfart och pantbrev: När du köper en bostadsrätt slipper du betala för lagfart och pantbrev, vilket kan spara dig en betydande summa pengar vid köpet. Läs mer om lagfart och pantbrev.  

Finansiering av radhus

När du ska köpa ett radhus är det viktigt att ha koll på din finansiering. Oavsett om du köper ett radhus som fastighet eller bostadsrätt, kommer du troligtvis att behöva ett bolån. Hur mycket du kan låna kommer med stor sannolikhet att påverkas om radhuset du är intresserad av är en bostadsrätt eller äganderätt. Om du har ansökt om lånelöfte hos oss på Stabelo kan du fylla i adressen till radhuset så ser du direkt hur mycket du kan låna.

Uppdaterat: 2024-06-13

Av: Stabelo bolåneteam