Allt du behöver veta om att köpa radhus

Att köpa ett radhus är ett vanligt för många som vill ha ett eget hem med en liten trädgård och mer utrymme än en lägenhet. Att bo i radhus är en blandning mellan bekvämligheten med att bo i en lägenhet och friheten med att äga en villa. Men vad innebär det egentligen att köpa ett radhus, och vad är skillnaden mellan ett radhus som är en fastighet och ett radhus som är en bostadsrätt? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är ett radhus?

Ett radhus är en bostad som är sammanbyggd med andra liknande bostäder i en rad. Dessa hus delar oftast en eller två väggar med grannhusen. Radhus erbjuder ofta en privat uteplats eller trädgård, vilket gör dem attraktiva för de som vill ha ett utomhusutrymme men inte nödvändigtvis vill ha ansvaret för en större villa.

Fördelar med att bo i radhus

Eget utrymme: Till skillnad från lägenheter, erbjuder radhus mer privat utrymme och ofta en liten trädgård. Detta ger en känsla av frihet och möjlighet att njuta av utomhuslivet direkt från ditt hem.

Gemenskap: Att bo i ett radhusområde innebär ofta att man får en närmare relation till sina grannar, vilket kan skapa en stark gemenskap. Grannsamverkan kan leda till en tryggare och trevligare boendemiljö.

Lägre underhåll: Radhus kräver generellt mindre underhåll jämfört med fristående hus. Detta innebär mindre tid och pengar på underhåll.

Om Stabelos Bolån

En punkt med en check-ikon

Låg ränta över tid utan förhandling

En punkt med en check-ikon

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

En punkt med en check-ikon

25 000 nöjda kunder

Skillnad mellan radhus som fastighet och bostadsrätt

När du köper ett radhus kan det antingen vara en fastighet (äganderätt) eller en bostadsrätt. Det är viktigt att hålla koll på vilket av dem det är då det är stora skillnader. Om det är äganderätt så kommer du att behöva betala för lagfart och pantbrev, precis som du köpt ett vanligt hus, men om det är en bostadsrätt behöver du istället betala en månadsavgift till en bostadsrättsförening.

Radhus som fastighet (äganderätt)

När du köper ett radhus som är en fastighet måste du betala en kostnad för lagfart och pantbrev. Lagfarten är en avgift som betalas till Lantmäteriet för att registrera dig som ägare av fastigheten, och pantbrevet är en säkerhet för bolånet som banken kräver. Läs mer om lagfart och pantbrev. Det är alltså precis på samma sätt som om du köpt ett vanligt hus.

När du köper ett radhus som en fastighet äger du både huset och marken det står på. Det ger mer frihet att renovera och förändra huset som du vill, inom ramarna för bygglov och andra lagar.

Du får mer ansvar om radhuset är en fastighet. Du är själv ansvarig för alla kostnader för underhåll och reparationer. Detta inkluderar både inre och yttre underhåll av fastigheten, vilket kan vara en fördel för den som vill ha full kontroll men en nackdel för den som föredrar mindre ansvar.  Du betalar också själv för sophämtning, uppvärmning och liknande kostnader som man behöver stå för själv när man äger ett hus.  

Ett märke från Trustpilot som visar att Stabelo har 4,3 av 5 stärnor i betyg.

Snabba besked vid bostadsköpet

Ansök digitalt eller ihop med en handläggare på telefon

Radhus som bostadsrätt

När du köper ett radhus som bostadsrätt äger du rätten att bo i huset, men själva byggnaden och marken ägs av en bostadsrättsförening. Du köper alltså en andel i föreningen som ger dig nyttjanderätt till bostaden. Det är alltså i teorin precis samma sak om att köpa en vanlig lägenhet och det innebär mindre ansvar om ditt radhus är en bostadsrätt.  

På samma sätt som om man köper en bostadsrätt behöver du också betala en avgift till föreningen. Ett radhus i en bostadsrättsförening har generellt en högre månadsavgift än en vanlig lägenhet men den täcker kostnader så som reparationer av byggnaden, gemensamma utrymme och sophämtning. Innan du köper ett radhus som är en bostadsrätt är det viktigt att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi.

Läs mer om hur du tolkar föreningens ekonomi.

Den allra störst skillnaden är att du inte behöver betala  lagfart och pantbrev när du köper en bostadsrätt vilket kan spara dig en betydande summa pengar vid köpet.

Läs mer om lagfart och pantbrev.

Skillnaden mellan radhus, parhus och kedjehus

När du letar bostad stöter du kanske på begepp som radhus, parhus och kedjehus. Alla tre är populära boendeformer men de skiljer sig åt en hel del.

Parhus

Ett parhus består av två bostäder som sitter ihop och delar en gemensam vägg. Planlösningen är ofta spegelvänd mellan de två delarna. Boendeformen ger en viss avskildhet, samtidigt som du har en vägg mot grannen. För den som söker en kompromiss mellan villa och radhus kan par husvara ett alternativ med lite mindre underhåll.

Radhus

Radhus består av minst tre bostäder i en sammanhängande rad. Varje bostad har egen ingång och ofta en liten tomt eller uteplats både på fram- och baksidan. Här bor du nära grannarna, vilket kan bidra till en trygg och social boendemiljö.

Kedjehus

Kedjehus liknar radhus men sitter inte ihop direkt vägg i vägg. Istället länkas bostäderna samman via exempelvis garage, carport eller förråd. Det gör att varje hus får lite mer avstånd till nästa, vilket kan upplevas som mer avskilt – samtidigt som du behåller fördelarna med ett sammanhållet område.

Vanliga frågor om radhus

Vad innebär radhus med äganderätt?
Med äganderätt äger du både huset och marken det står på, till skillnad från bostadsrätt där du äger rätten att bo i bostaden men inte själva fastigheten.

Har radhus pantbrev?
Om radhuset har äganderätt behöver du pantbrev som säkerhet för bolånet. Pantbrev behövs däremot inte om det är en bostadsrätt. Tänk på att det tillkommer en kostnad att ta ut pantbrev. Läs mer om pantbrev.

Är det lagfart på radhus?
Ja, om radhuset har äganderätt krävs en lagfart som registreras hos Lantmäteriet. Detta gäller dock inte bostadsrätter. Det tillkommer en kostnad att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Läs mer om lagfart.

Har radhus månadsavgift?
Radhus med bostadsrätt har en månadsavgift till föreningen, som täcker gemensamma kostnader. Radhus med äganderätt har ingen månadsavgift men istället får du egna kostnader som fastighetsskatt och underhåll.

Vad ingår i avgiften för en bostadsrätt i ett radhus?
Det varierar, men avgiften kan täcka underhåll av gemensamma ytor, vatten, värme, sophämtning och ibland bredband. Du kan se vad avgiften innehåller i till exempel bostadsannonsen. Huruvida till exempel vatten och vämre ingår eller inte gör stor påverkan på din månadskostnad så det är viktigt att veta vad som ingår.

Vad ska man tänka på vid köp av radhus?
När du köper radhus finns det några praktiska saker att tänka på. Börja med att kontrollera bostadens skick – hur ser tak, fönster och fasad ut? Ta reda på om det är en bostadsrätt eller äganderätt, eftersom det påverkar både ansvar och kostnader. Kolla driftskostnaderna och om det finns en månadsavgift, samt vad den täcker. Om du har planer på att bygga ut eller ändra något, ta reda på vilka regler som gäller i området eller föreningen.

Får man hyra ut sitt radhus?
Ja, men reglerna beror på ägarformen. För äganderätt behöver du inte tillstånd för att hyra ut. Har du en bostadsrätt behöver du oftast bostadsrättsföreningens godkännande.

Vilka är nackdelarna med ett radhus?
Nackdelarna med ett radhus kan vara att du bor nära dina grannar och delar väggar, vilket kan innebära mindre privatliv och att ljud hörs er grannar emellan. Dessutom kan det finnas begränsningar för vad du får göra med huset, exempelvis vid ombyggnationer, beroende på om det är en bostadsrätt eller ett hus med äganderätt.

Uppdaterat: 2025-06-16

Av: Stabelo bolåneteam