Ta över bolån vid separation – så fungerar det

Vill du ta över bolånet vid en separation? Här går vi steg för steg igenom vad som krävs för att kunna bo kvar i bostaden och stå som ensam låntagare.

Vad innebär det att ta över bolån?

När du tar över ett bolån innebär det att hela lånet skrivs om i ditt namn, och du ensam blir ansvarig för att betala av skulden. För att detta ska vara möjligt behöver banken godkänna att du själv står som låntagare. De kommer att göra en ny kreditprövning av din ekonomi för att säkerställa att du har tillräcklig betalningsförmåga.

Ta över bolån vid separation, dödsfall eller från en familjemedlem

Det finns flera situationer där det kan bli aktuellt att ta över ett bolån från en annan person. Det kan exempelvis ske i samband med:

  1. Ta över bolån vid separation eller skilsmässa: När en part vill behålla bostaden och stå som ensam låntagare.
  2. Ta över bolån vid dödsfall inom familjen: När bostaden övergår till en efterlevande arvinge.
  3. Ta över bolån från en förälder eller annan familjemedlem: Exempelvis om du köper ditt barndomshem eller tar över en släktbostad.

Oavsett anledning är processen densamma – det krävs en ny ansökan och godkännande från banken.

Om Stabelos Bolån

Låg ränta över tid utan förhandling

Enkelt, digitalt och utan helkundskrav

25 000 nöjda kunder

Steg för att ta över bolån vid separation

1. Värdera bostaden

Börja med att fastställa bostadens aktuella marknadsvärde. Detta kan göras genom att anlita en mäklare för en värdering. Värderingen används som grund för att räkna ut hur mycket som ska betalas till den som köps ut. Ibland vill man anlita fler än en mäklare för värdering för att vara säker på att den är korrekt.

2. Räkna fram utköpsbeloppet

När bostadens värde är fastställt ska ni räkna ut det belopp som behöver betalas för att köpa ut den andra parten. Detta görs genom att ta marknadsvärdet minus eventuella lån, mäklararvode och vinstskatt.

Exempel på beräkning:
Lina och Felix köpte sitt hus för 3 000 000 kr och äger hälften var. Lina vill köpa ut Felix ur huset. Tre mäklare har värderat huset till 3 300 000 kr, 3 400 000 kr respektive 3 500 000 kr. Lina och Felix väljer att ta snittet av mäklarnas värdering och fastställer sitt marknadsvärde till 3 400 000 kr.  De har renoverat för 100 000 kr. De har ett gemensamt bolån på 1 500 000 kr.  

‍Först behöver de räkna ut vinstskatt.
3 400 000 kr (marknadsvärde)
- 3 000 000 kr (köpeskilling)
- 60 000 kr (framtida mäklararvode)
- 100 000 kr (renoveringskostnader)
= 240 000 kr vinst (vinstskatt är 22 % av vinsten, alltså 52 800 kr)

‍Därefter kan de räkna ut vad Felix ska betala Lina.
3 400 000 kr (marknadsvärde)
- 52 800 kr (vinstskatt)
- 60 000 kr (mäklararvode)
= 3 287 200 kr
- 1 500 000 kr (bolån)
= 1 787 200 kr (dela på två blir summan 893 600 kr)

Felix behöver alltså betala 893 600 kr till Lina för att kunna köpa ut henne.

3. Ansök om att ta över bolånet

När du vet hur mycket du behöver för att kunna köpa ut din före detta partner så behöver du ansöka om att lägga om bolånet så att du tar över det själv. Du behöver sedan se över hur du ska finansiera att betala ut din före detta partner. Om du inte har möjlighet att betala hela summan med sparande kan du se över möjligheten att utöka ditt bolån för att finansiera köpet. Om du vill utöka lånet så kan du göra det i samband med att du lägger om bolånet på dig själv.

I exemplet ovan skulle det betyda att Lina, om hon inte hade några sparade medel, behöver låna 2 393 600 kr för att kunna finansiera hela köpet.  

4. Ändra ägarförhållanden

Det skiljer sig åt hur du ändrar ägande beroende på om det är en bostadsrätt eller en fastighet. Du kan välja om du vill ändra ägandet innan eller efter att bolånet lagts om och bodelningslikviden betalats. För att registrera om ägandet behövs en förvärvshandling vilket i detta fall blir bodelningsavtalet.

‍Fastighet – Om det är en fastighet behöver du ansöka om lagfart senast tre månader efter förvärvet. Om du ansöker om lån hos oss så kan vi hjälpa dig att söka lagfart. När du ansöker om lagfart i samband med bodelning behöver du inte betala någon lagfartskostnad utan endast den administrativa avgiften på 825 kr till Lantmäteriet.

‍Bostadsrätt – För att ändra ägandet i bostadsrättsföreningens register så kontaktar du er bostadsrättsförening. De kommer då att uppdatera ägarbilden i deras register.

Vanliga frågor om att ta över bolån

Vad händer om banken inte godkänner att jag tar över lånet?
Om banken bedömer att du inte har tillräcklig betalningsförmåga kan de neka ansökan om att ta över bolånet. I sådana fall kan ni behöva sälja bostaden och dela på vinsten enligt bodelningen.

Vad är skillnaden mellan att ta över ett bolån och att ansöka om ett nytt lån?
Att ta över ett bolån innebär att du övertar ansvaret för ett befintligt lån. Banken gör dock en ny kreditprövning och sätter nya villkor, så det fungerar i praktiken som ett nytt lån.

Måste jag göra en nylåneansökan för att ta över bolånet?
Ja, eftersom bolån är kopplat till de som står på bolånet. Även om du redan är medlåntagare gör banken en ny ansökan för att bedöma om du ensam kan stå för lånet.

Uppdaterat: 2024-11-29

Av: Stabelo bolåneteam